Emilie Verhamme en Michael Van Ostade over hun VAF Wildcards

Het kan niet anders dan dat het jaar voor dit tweetal goed begonnen is, want het vorige is schitterend geëindigd.  Emilie Verhamme en Michael Van Ostade zijn studiegenoten, werken ook samen, en beiden zijn bekroond met een VAF Wildcard voor de film die ze aan Sint-Lucas hebben gemaakt.

Emilie Verhamme stond eerder vorig jaar in de spotlights toen ze met haar vorige kortfilm ‘Cockaigne’ geselecteerd werd voor de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes.  Het jaar kon al niet meer stuk, maar het werd dus nog mooier voor de Truiense die ook al rechtenstudies achter de rug heeft. Want haar nieuwe film ‘Tjernobyl Hearts’ werd ook bekroond met een VAF Wildcard.  Dat betekent dat ze van het VAF 60.000. euro krijgt toegestopt die ze mag spenderen aan haar volgende film. Ze was ook setfotografe op de film van Michael Van Ostade.  Terwijl hij dan weer D.O.P. was op haar film.  Het straffe is dat beiden eigenlijk nog maar bachelors waren toen ze hun film maakten.

Michael Van Ostade maakte een film waaraan nogal wat computeranimatie en speciale effecten te pas kwamen. ‘Nigredo’ gaat over een vrouw die rouwt om haar verloren zoon.  Ze ziet hem nog, maar niet helemaal.  Het is alsof hij al deels verdwenen is. Michael maakte ook zelf de muziek voor zijn film.  De hoofdrol wordt gespeeld door Ina Geerts.  Bijrollen zijn voor Wim Willaert, Kimke Desart en Dolores Bouckaert.D.O.P.is Hyun De Grande, terwijl Michael zelf de montage voor zijn rekening heeft genomen, samen met Thijs Van Uffelen.   In de film van Emilie zie je uitsluitend Franstalige acteurs aan het werk : Martin Nissen, Agathe Briand, Delphine Girard en Muriel Ferre-Piette.  De montage van ‘Tsjernobyl Hearts’ is het werk van Sam Sermon.

We hadden op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven een gesprek met Emilie en Michael.  Klik op de onderstaande rubrieken en u hoort en ziet wat ze te zeggen hebben over de vermelde onderwerpen.

Hoe blij waren ze met hun bekroning?  (niet op de Schaal van Richter)

Wat gaan ze doen met de 60.000. euro?

Wie had er nog mogen winnen?

Is zo’n studentenfilm de kans om te experimenteren en fouten te maken?

Waarom draaide Emilie niet in het Nederlands en waarom had de acteur van Michael geen hoofd?

Bekijk ook :

het interview met Emilie naar aanleiding van ‘Cockaigne’ naar Cannes

de winnaars van de VAF Wildcards

Check Also

Delphine Girard over haar film ‘Quitter La Nuit’!

Delphine Girard schopte het tot de Oscars met haar kortfilm ‘Une Soeur’, waarin Veerle Baetens …