Drukke zomer voor Vlaamse filmmakers

Er wordt alsmaar vaker gezegd dat er in Vlaanderen stilaan sprake is van een filmindustrie en als je ziet wat er deze zomer allemaal gedraaid wordt, als je de bedrijvigheid op de sets gadeslaat, dan kan je alleen maar beamen dat er inderdaad zoiets is als ‘De Vlaamse film’.  Er worden momenteel maar liefst 8 langspeelfilms gedraaid :

THE LOFT

Erik Van Looy draait weliswaar een Amerikaanse film — met enkele cruciale Vlaamse medewerkers – en hij is met zijn ploeg geland in België en is aan de slag in de studio’s van Videohouse. Een heel erg gesloten set, want zoals Erik ons een tijd geleden vanuit Amerika wist te melden, ligt er de hele tijd een actrice poedelnaakt op bed te acteren dat ze dood is en van het moment dat de Amerikanen nog maar het woord ‘naked’ zien, willen ze al een ‘closed set’.  Wellicht om vuile manieren te hebben achter gesloten deuren.

We hadden het daar al eerder over met Erik in ons interview

‘WEEKEND AAN ZEE’

Ilse Somers zit in Oostende met haar ensemblecast ‘Weekend aan Zee’ te draaien.  Ilse Somers is docente aan het RITS en moet tijdens deze schoolvakantie bewijzen dat ze weet waarover ze praat als ze haar studenten van alles tracht wijs te maken. Ze heeft in het verleden al wel wat ervaring opgedaan.  Zo draaide ze met ‘Joey-Joey’ en ‘Sancta Mortale’ al enkele kortfilms en als scenariste verdiende ze een frank bij met haar schrijfselen voor ‘Olivetti 82’, ‘Suske en Wiske’ en  ‘Witse’, films en series waarvan het script net als de beelden ons niet meteen bijgebleven zijn.  Maar goed.  Ilse is er in ieder geval in geslaagd om voor haar eerste langspeelfilm een mooie cast te verzamelen.

 

De film gaat over vier vrouwen die al van kindsbeen af vriendinnen zijn, maar hun vriendschap onder vuur zien komen te staan wanneer ze met zijn vieren samen naar zee gaan.  De gelukkigen zijn Maaike NeuvilleMarieke Dilles, Eline Kuppens en Ellen Schoeters.  Maar er zitten ook mannen in de film. En dat zijn ook niet van de minsten : Michaël Pas, Matteo Simoni, Gunther Lesage en Stefan Degand.

‘BROKEN CIRCLE BREAKDOWN’

Felix Van Groeningen is al enkele weken volop aan het repeteren voor ‘Broken Circle Breakdown’.  Johan Heldenbergh, die het toneelstuk geschreven heeft waarop de film gebaseerd is, verklaarde zich op de première van ‘Schellebelle : 1919’ alvast heel tevreden over de gang van zaken tijdens de repetities.  De filmische ingrepen die Felix Van Groeningen heeft toegepast om wat in essentie twee monologen in een filmscenario te gieten, vindt hij ronduit verbluffend en hij is ook zeer te spreken over het zangtalent van Veerle Baetens, die tijdens de repetities iedereen omverblies met de klanken die ze wist te produceren.

Ze hadden daar trouwens nog figuranten nodig.

‘ALLEZ EDDY’

Gert Embrechts is intussen ook begonnen aan de opnamen van ‘Allez Eddy’.  Die vinden momenteel plaats in het Oost-Vlaamse Rozebeke met onder meer Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en Els Dottermans, maar eind deze maand verhuist de hele productie naar Luxemburg.

Lees hier meer over ‘Allez Eddy’

‘ZIGZAG KID’

Vincent Bal is ook bezig met ‘Zigzag Kid’.  Hij belooft zijn fans om ze via een facebook-pagina van de werkzaamheden op de hoogte te houden, maar wie op de bewuste pagina kijkt, klik hier, wordt eigenlijk momenteel nog niet veel wijzer.

‘MEGA MINDY EN DE SNOEPBARON’

Studio 100 houdt Free Souffriau en Louis Talpe van de straten, om samen met Johny Voners ‘Mega Mindy en de Snoepbaron’ te draaien.  Lees hier meer.

‘DEEP IN A DREAM OF YOU’

Caroline Strubbe is in de loop van de maand juli het vervolg aan het draaien op haar prijswinnende film ‘Lost Persons Area’, met grotendeels dezelfde cast als het eerste deel.  Ze is trouwens nog op zoek naar mannen met veel tatoeages om de rol van een stoere vrachtwagenchauffeur te spelen.`

‘KID’

‘Kid’ heet 
de
 nieuwe 
film 
van 
Fien
 Troch.
 Not kidding. Na 
de 
internationaal
 gelauwerde 
films 
‘Een 
ander 
zijn 
geluk’ en 
 ‘Unspoken’, 
is
 deze 
langspeelfilm 
meteen
 ook 
de
 derde
 samenwerking 
met 
producent Nino
Lombardo van
het
 Brusselse 
productiehuis 
Prime
 Time,
 gekend 
van
 o.a. 
de ‘Blinker’‐films,
‘Oorlogswinter’,
 en
 binnenkort 
ook
 ‘De
Zigzagkid’ van
 Vincent
 Bal.

Lees hier meer over Kid

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …