De cast van ‘Brasserie Romantiek’ is bekend!!!

29 maart 2012 om 17 uur — Jan Creuwels, producer fictie bij VTM, was de man die de pers mocht verwelkomen bij Alfacam in Lint om er het nieuwste project van de Faits Divers-reeks voor te stellen : ‘Brasserie Romantiek’.  Producent Dries Phlypo verklapte meteen dat het project 1,7 miljoen zou kosten en zijn co-producent en scenarist Jean -Claude Van Rijckeghem schetste in het kort het verhaal en kondigde de debuutregisseur aan : Joël Vanhoebrouck.  Niet helemaal een beginneling want de jongeman heeft jaren ervaring als eerste assistent op tal van filmsets en als regisseur van de tv-serie ‘Dubbelleven’.  Hij sloot de persconferentie met de voorstelling van zijn cast.  En wat voor een cast!  12 grote namen die in hun eentje moeiteloos een langspeelfilm kunnen dragen.  De opnamen zullen 25 dagen duren en gaan eind april van start in een studio van Alfacam.  Er wordt ook gefilmd op locatie in Gent.

Het verhaal speelt zich af in een gerenommeerd restaurant.  Het wordt met succes gerund door uitbaatster Pascaline (Sara De Roo) en kok Angelo (Axel Daeseleire).  Sinds enkele jaren heeft de zaak immers een begeerde ‘koksmuts’ in de Gault & Millau-gids.

Vanavond is het Valentijn : één van de drukste avonden van het jaar.  Angelo zorgt voor een passend liefdesmenu en Pascaline heeft de tafels tiptop gedekt. Pascaline heeft alles onder controle in haar brasserie. Zoals altijd. In de keuken en in de zaal zijn de verwachtingen hoog gespannen.  Ook de klanten verwachten veel van deze avond. Elk koppel dat een tafel heeft bemachtigd, hoopt die avond de liefde op hun bord te krijgen. Er mag niets fout gaan.

Maar dan staat ineens Pascaline’s oude vlam Frank (Koen De Bouw) op de stoep.  Voor vaste klant Paul (Filip Peeters) en zijn vrouw Roos (Barbara Sarafian) wordt het dan weer niet de zwoele avond waarop hij had gerekend.  De onzekere Walter (Mathijs Scheepers) kan intussen zijn geluk niet op met blind date Sylvia (Tine Embrechts).  En waarom is de in het zwart geklede Mia (Ruth Becquart) alleen komen opdagen?  Tot overmaat van ramp is de nonchalante garçon Lesley (Wouter Hendrickx) weer eens te laat.   De gerechten volgen elkaar op.  In de keuken, waar Anemone Valcke aan de afwas staat, stijgt de spanning wanneer Pascaline, door Franks onverwachte komst, haar gebruikelijke controle over zichzelf verliest.  Maar ook in de zaal worden maskers afgezet.

De acteurs die in de keuken staan en die moeten serveren, worden opgeleid door leraren van het Hotelschool VTI in Leuven.  Joël Vanhoebrouck deed op 29 maart in de studio’s van Alfacam al een doorloop van het hele script met zijn acteurs.

 

Het scenario werd geschreven door Jean-Claude Van Rijckeghem met medewerking van Pat Van Beirs, het duo dat ook al verantwoordelijk was voor het script van ‘Aanrijding in Moscou’.  Ruben Impens, ook al D.O.P. van ‘Aanrijding In Moscou’, ‘De Helaasheid der Dingen’ en ‘Adem’, zal tijdens de opnamen de camera hanteren.

‘Brasserie Romantiek’ maakt deel uit van de Faits Divers-reeks, in 2003 in het leven geroepen door vtm en het Vlaams Audiovisueel Fonds.  In deze reeks kwamen eerder de films ‘De Hel van Tanger’, ‘Dennis van Rita’, ‘Vidange Perdue’, ‘Verlengd Weekend’, ‘SM Rechter’, ‘Linkeroever’, ‘Happy Together’ en ‘Aanrijding in Moscou’ uit.  Ook ‘Weekend aan Zee’, de film van Ilse Somers die eind april uitkomt, is een film die deel uitmaakt van de Faits Divers-reeks.  In november starten ook nog de opnamen van ‘Los Flamencos’, een productie van Minds Meet geregisseerd door Daniël Lamberts (beter en liever bekend onder zijn artiestennaam Daniel Lambo) en met Herwig Illegems, Mark Verstraeten en Peter Van den Eede.

‘Brasserie Romantiek’ is een productie van A Private View, in co-productie met VMMA en Artémis Productions en met de steun van onder meer het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het filmfonds van de Communauté française, Wallimage/Bruxellimage en de Belgische Taxshelter voor Filmfinanciering.

De film wordt op 19 december in de bioscopen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

Dries Phlypo van A Private View vertelde aan de verzamelde pers dat het idee voor ‘Brasserie Romantiek’ al dateerde van de opnamen van ‘Aanrijding in Moscou’, toen Jean-Claude Van Rijckeghem het idee al pitchte aan zijn co-scenarist Pat Van Beirs.  Die was ook meteen enthousiast over het idee en enkele maanden later lag al een eerste treatment van het idee op tafel.  En toen al kreeg het duo scenario-ondersteuning van het VAF.  Phlypo : “En dat was het begin van een heel lang traject aan herschrijvingen en nieuwe versies.  Het project bleef zelfs een hele tijd in de koelkast steken, tot ze de sleutel vonden om het verhaal af te werken.  Het concept van een film die zich in één avond in één brasserie afspeelt, vonden wij perfect passen voor de nieuwe Faits Divers-reeks, vooral ook omdat we het project voorgesteld hadden aan de jonge beloftevolle regisseur Joël Vanhoebrouck, die reeds zijn sporen verdiende met diverse televisieseries, maar dit zag als zijn bioscoopdebuut.  ‘Brasserie Romantiek’ werd dan ook in 2011 door de jury van vtm geselecteerd als één van de Faits Divers.  De film leek ons met zijn eenheid van tijd en plaats een eenvoudige productie te zijn die we voor een zeer laag budget konden draaien.  Maar niets bleek minder waar. Het is een film die we grotendeels in studio opnemen met een groot deel acteurs die — en daar zit dan ook een groot deel van de kost van de film — de meeste van de draaidagen op de set aanwezig zijn.  Uiteindelijk ligt het budget rond 1,7 miljoen euro.”

U ziet hier heel spoedig verschillende interviews met tal van leden van de cast.

Op de foto (copyright KFD)

achterste rij : Sara De Roo, Koen De Bouw, Ruth Becquart, Tine Embrechts, Joël Vanhoebrouck, Barbara Sarafian, Filip Peeters
voorste rij : Thomas Janssen, Wouter Hendrickx, Anemone Valcke, Mathijs Scheepers, Axel Daeseleire

 

Zie ook : Alles over ‘Brasserie Romantiek’

Check Also

Kinepolis Film Distribution zoekt stagiairs!

Kinepolis Film Distribution (KFD) is specifiek op zoek naar en stagiair(e) voor een periode van …