Brit Van Hoof en haar Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

De laatste dagen staan de kranten er vol van, dat de Vlaamse films niet meer werken. Dat het publiek niet meer buitenkomt voor een Vlaamse film.  Inderdaad wel opvallend dat ‘Vele hemels boven de zevende’ in Nederland twee keer zo veel toeschouwers naar de zalen lokt als in eigen land.  Misschien heeft het ook te maken met het feit dat al die Vlaamse films in een tijdspanne van drie maanden uitkomen.  Ze willen allemaal tussen eind september en half december te zien zijn.  En ze maken mekaar kapot.  Zonde. Want een film als ‘Vele hemels’ bijvoorbeeld kreeg best wel goeie kritieken.  Je was voor of tegen, maar meer mensen waren voor dan tegen. En bij de voorstanders hoorde je onder meer bakken lof voor Brit Van Hoof, hoofdrolspeelster en een actrice die we nog vaker hopen te zien in grote rollen.  Hier haar antwoorden op onze vragen. 

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik hoop dat “Vele Hemels boven de zevende” in het nieuwe jaar ook in Nederland succes blijft boeken zodat de film nog lange tijd mag draaien. Daarnaast hoop ik me tijdens nieuwe projecten te omringen met lieve, gedreven, pretentieloze mensen met een visie.

 

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Er is een hele lijst van speelfilmdebutanten die hun strepen met hun overige werk al hebben verdiend waardoor het uitkijken is naar meer: ‘Floating’ van Anke Blondé, ‘Girl’ van Lukas Dhont, ‘Ascension Day’ van Bas Devos, ‘Cleo’ van Eva Cools. In die laatste zal ik ook een klein rolletje vertolken. Als ik een beetje verder in de toekomst kijk dan is het natuurlijk ook vol verwachting uitkijken naar: ‘De Patrick’ van Tim Mielants,

‘Dealer’ van Jeroen Perceval en de twee langspelers van Eshref Reybrouck en kompanen ‘J’aime la vie’ en ‘De Kennedytunnel’.

 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Na ‘Downside Up’ hoop ik, samen met vermoedelijk erg veel mensen, dat Peter Ghesquière snel aan het langere werk begint.

In de gaten te houden omdat ze jong, professioneel, hardwerkend en zo leuk zijn dat je ze na een draaidag mee naar huis wil nemen: Siel van Daele en Maija Tuohino.

 

4.  Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Neem risico’s, creëer kansen, laat mislukken, geef vertrouwen, wees soms irrationeel maar dan wel in volle overtuiging en laat het verstand niet altijd primeren.

 

5. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Dat mag wel eens een sterke jonge vrouw zijn met een straffe palmares, Nathalie Teirlinck bijvoorbeeld.

 

Zie ook : 

Brit Van Hoof overpeinsde zich twee jaar geleden ook al bij de overgang

Brit Van Hoof overpeinsde zich drie jaar geleden ook al bij de overgang

Brit Van Hoof over haar personage in ‘Vele hemels boven de zevende’

Brit Van Hoof trof geen ego’s aan op de set van ‘Vele hemels boven de zevende’

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …