Goed dat we aan twee kanten van de taalgrens zitten. Zo komen we nog eens iets te weten. Het was onze Franstalige redacteur Philippe Pierquin die tijdens een gesprek op het Festival van Namen van Benoît Mariage vernam dat hij zijn volgende film wou gaan draaien in Ivoorkust. Intussen zijn we maanden verder, is het scenario herschreven en zijn de hoofdrollen gecast. ‘Akwaba’ is de voorlopige titel en de hoofdrollen zullen gespeeld worden door Benoît Poelvoorde die het scherm zal delen met Marc Zinga.
Het werd hoog tijd dat beide Benoîts nog eens de krachten gingen bundelen, want het was een tijdje geleden. Ze zijn groot geworden met mekaar. In ’92 speelde Benoît Mariage de rol van een journalist in ‘C’Est Arrivé Près de Chez Vous’, de film die de andere Benoît groot maakte. In 1997 regisseerde Mariage de kortfilm ‘Le Signaleur’ met Poelvoorde in de hoofdrol en in ’99 maakte hij de hilarische langspeelfilm ‘Les Convoyeurs Attendent’, waarin Poelvoorde opnieuw de hoofdrol speelde en misschien wel de beste vertolking van zijn hele carrière neerzette. Acht jaar later mocht Poelvoorde nog eens opdraven voor een hoofdrol in een film van Mariage, aan de zijde van Julie Depardieu : ‘Cowboy’, een film die deels werd gedraaid in Oostduinkerke. ‘Akwaba’ wordt dus hun derde langspeelfilm samen.
Het verhaal gaat over ene José, die zijn brood verdient als voetbalmakelaar. Zijn specialiteit : Ivoorkust. Hij is thuis in het land. Zijn talent : ruwe diamanten ontdekken die hij vervolgens naar België verscheept. En daar dropt hij ze in Charleroi, Tienen of zoals destijds, in Beveren. Het zijn jonge straatvechtertjes die gehard zijn en klaar voor het westerse voetbal. Want in het geval dat ze echt briljant zijn is België natuurlijk maar een tussenstop. De ambitie is om ze te verpatsen aan clubs uit Frankrijk, Italië, Spanje of Engeland. Pas op, José is geen slavendrijver. Zijn liefde voor Afrika is oprecht. Maar niemand kan hem kwalijk nemen dat hij een cent wil bijverdienen. Als een jongen bij hem aanklopt die acrobaat is met de ba, maar te licht en te fragiel voor het brutale topvoetbal, dan raadt hij hem aan om te solliciteren bij Circus Bouglione. In Afrika heeft José zijn gewoonten, zijn chauffeur, zijn contacten en zijn minnares. Daar is hij thuis. Maar in België heeft hij niet veel contact met Afrikanen. Jawel, als hij Euro’s bovenhaalt, dan krijgt hij een brede glimlach in ruil. Maar hij is duidelijk geen van hen.
‘Akwaba’ speelt zich af tegen de achtergrond van het moderne voetbal. Een wereld die we zelden te zien krijgen in de bioscoop. Maar het wordt geen voetbalfilm. Zoals gewoonlijk bij Benoît Mariage gaat het allemaal over veel meer. In dit geval over vriendschap en over menselijke verhoudingen : de rol van de vader en het paternalisme, over menselijke uitbuiting ook en over mensen die bereid zijn om alles op te geven, zodat degenen van wie ze houden een beter leven kunnen krijgen.
PIET GODDAER SCHRIJFT FILMMUZIEK VOOR WAALSE FILM
Voor Benoît Mariage moet de film een soort comeback zijn. Voor het eerst gaat hij aan de slag met nieuwe producenten : Boris Van Gils en Michaël Goldberg nemen de plaats in van Dominique Janne. Een wat atypisch duo dat wel de weg kent in Afrika. Dat is gebleken toen ze met ‘Viva Riva!’ een zeer geslaagde gangsterthriller gedraaid kregen in Kinshasa, terwijl daar al jaren geen film werd gedraaid.Een film ook die in Afrika helemaal niet onopgemerkt voorbij ging. ‘Viva Riva !’ heeft er de Africa Movie Academy Awards 2011 gedomineerd : beste film, beste regisseur, beste fotografie, beste decor, beste mannelijke bijrol (Hoji Fortuna) en beste vrouwelijke bijrol (Marlène Longage) : de film heeft er het gros van de prijzen meegegraaid. En ook op de 20th Annual MTV Movie Awards in het Gibson Amphitheatre in Universal City in Californië kreeg regisseur Djo Munga de prijs voor de Beste Afrikaanse film.
Vervolgens produceerden Boris et Michaël de film ‘Le monde nous appartient’, de tweede langspeelfilm van Stephan Streker die eerder al ‘Michael Blanco’ op zijn naam mocht zetten. ‘Le monde nous appartient’ is volgens onze Franstalige redacteur — jawel, onze zeer betrouwbare bron Philippe Pierquin — een krachtig drama dat steunt op een redelijke fenomenale casting: Vincent Rottiers (foto hieronder) die we zouden moeten kennen van ‘Avant l’Aube’, ‘L’hiver dernier’ en ‘Qu’un seul tienne et les autres suivront’ waar hij de affiche deelde met Reda Kateb, ontdekt in ‘Un prophète’ en ook van de partij in de film van Streker.
Een andere naam die we gaan terugvonden in ‘Le Monde Nous Appartient’ is,Ymanol Perset, binnenkort te zien in ‘Colt .45’ van die andere grote Waalse regisseur, Fabrice du Welz. Maar de naam die het rijtje rond maakt is meteen ook de grootste : Olivier Gourmet, onlangs nog veelvuldig bekroond voor zijn hoofdrol in ‘L’Exercice de L’Etat’, maar vooral geassocieerd met de gebroeders Dardenne die niet zonder hem kunnen. Ook van de partij is Sam Louwyck. Vlaming en wereldburger. Net als Piet Goddaer, die met zijn Ozark Henry instaat voor de muziek van de film. Het was al lang een droom van Piet om eens filmmuziek te maken.
De opnamen van de film ‘Akwaba’, die gedraaid zal worden op 35mm, zullen in Afrika en en België gebeuren en voor een klein deel in Italië. Het wordt een uitzonderlijke gebeurtenis voor de jonge Marc Zinga die de rol van Yaya zal spelen, de jonge ster die José meeplukt uit Afrika om hem in Europa te laten schitteren. In het echte leven vindt je Marc niet op het voetbalterrein terug. Hij is de zanger van de groep ‘Peas Project’ en was als acteur ook al te zien in tv-films. Benoît kent hem doordat hij zijn studies heeft gedaan aan het IAD, waar de regisseur lesgeeft.
Zwart-wit foto’s van © Philippe Pierquin.