‘Belgica’ is de beste Belgische film ooit

Dames en heren, de persvisie van ‘Belgica’ is net afgelopen.  Wat een film!  Dit heb je nog nooit gezien!  Nooit.  Wat een verrukkelijke, menselijke, wilde, tedere, zotte, swingende film. Beeldmatig onophoudelijk verbluffend, muzikaal onovertroffen, met acteursprestaties die even extreem, fel en intens zijn als het verhaal en een verhaal dat in al zijn zotheid en extremiteit vooral menselijk en teder is.  Grensverleggend in al zijn facetten. Voor alle uitspattingen en wildheid is er evenveel normaliteit en gewoonheid. Hoe de film je van de ene sfeer in de andere slingert, ondersteund door muziek die van rock naar zware electro gaat en terug passeert langs haast engelachtige melodieën, het kan allemaal in deze prent.  ‘Belgica’ laat je alle hoeken van de wereld zien, bespeelt alle noten van het menselijke gevoelspalet. Het gaat er over, er onder en het zit er voortdurend krak op.  Sorry, beseffend dat zoveel lof een geurtje afgeeft, gaat u misschien denken dat er iets achter zit.  En ja, er was al meer dan heel veel sympathie voor wat Felix Van Groeningen deed na wat hij met ‘Steve + Sky’, ‘Dagen zonder lief’, ‘De helaasheid der dingen’ en ‘The Broken Circle Breakdown’ bewees, maar dit slaat werkelijk alles.

Uiteraard zullen we hier nog zeer uitgebreid op terugkeren, maar laten we nu al zeggen dat  Tom Vermeir en Stef Aerts beiden recht hebben op een Oscar voor de beste mannelijke vertolking.  Ongelooflijk wat Stef Aerts doet ook met dat West-Vlaams.  Voor een Kempenzoon dat dialect zo ongelooflijk krak juist krijgen, het is ongeëvenaard wat hij doet.  En niet alleen met de taal. Met de gevoelens, met alles.  Hetzelfde voor Tom Vermeir. En zeggen dat hij pas invaller was.  Geef de Rode Duivels zo’n invaller en we worden wereldkampioen.  Hélène Devos is nog zo’n naam om in knoerten van letters te noteren. Amai!!!  Van natuurtalent gesproken. En iedereen eigenlijk : Charlotte Vandermeersch doet o zoveel met een kleine rol, Boris van Severen wordt een ster, Sara De Bosschere is zonder meer indrukwekkend, Dominique Van Malder is heerlijk gaga en o zo stoer en warm, en Silvanus Saow, Stefaan De Winter, Ben Benaouisse zetten zich op de kaart van het Belgisch acteergeweld.

En die muziek!  Man, man, man!  Niets minder dan een standbeeld willen we voor de gebroeders Dewaele van Soulwax.  Hoe ze al die invloeden, groepen, klanken, sferen in tal van nummers krijgen die aan de lopende band live worden gebracht.  Hoe ze met een twinkel, een ting of een ping, hier en daar een emotie helpen opwekken. Hoe ze een wildheid creëren die hele zalen door het dak zullen laten gaan.  Het is ongezien.  WOW!!!!  Negen of tien bands hebben ze uitgevonden voor deze film.  En even vaak is het raak.

De beelden. Ruben Impens. Al lang fan van de man. Zesentwintig beeldtalen spreekt hij hier. En allemaal zijn ze even sterk.  Man, man, man. Hou op.  Nog meer enthousiasme en we doen een infarct.

En dat Nico Leunen en Felix Van Groeningen maanden extra nodig gehad hebben voor de montage?  Nogal wiedes!  Fuck zeg, hoe zijn ze daar leven uit geraakt. Uit die waanzinnige stroom aan beelden.  Hectisch en dan weer rustig. De film ademt, pompt, bruist, beukt.  Shit, shit, shit. Nooit gezien.  En zoveel te zien. Nee, wij geraken er niet over uitgesproken.

O, en het is nog maar een eerste lofzang, maar uiteraard moet Arne Sierens hier vermeld worden. De man die maanden aan het scenario werkte met Felix en in een kleine rol te zien is in de film.  Dat verhaal, op zich is het niet veel : de vertelling van twee broers die een café runnen dat uit zijn voegen barst.  Het succes richt hen ten gronde.  Wel, de dialogen, de kleine wendingen, de menselijkheid, het feit dat je maar blijft meegaan in alle hoeken die deze gekken opzoeken, het is te danken aan het feit dat het verhaal ons niet loslaat.

Dames en heren, noteer die datum : 2 maart.  Die avond zult u ‘Belgica’ voor het eerst zien.  En wellicht nadien nog vele malen. Want ‘Belgica’, dames en heren, is van een andere wereld.

Zie ook :

‘Belgica’ in het Cinevox-journaal

de trailer van de film

Charlotte Vandermeersch over ‘Belgica’

‘Belgica’ in wereldpremière op het Sundance Film Festival

– het Cinevox-journaal op de set van ‘Belgica’

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …