Aza Declercq en haar Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

Er zal geen tweede Vlaamse actrice zijn die kan zeggen dat ze samen met Leonardo Di Caprio voor de camera heeft gestaan. Het overkwam Aza Declercq nochtans, in ‘Total Eclipse’.  Ze speelde er een prostituee.  Een rol die haar niet meteen een Hollywoodcarrière bezorgde, maar zij die toen de stem van Canvas en later ook van Acht was, zat daar toen misschien niet op te wachten. Je zag haar jarenlang in tal van Vlaamse televisieseries vooral, maar binnenkort zien we haar ook als Maria in de film ‘Patser’. En intussen is ze ook volop bezig met haar regiecarrière. In 2016 schreef en regisseerde ze haar eerste kortfilm ‘La Muerte de Cupido’, waarin ze ook de hoofdrol van Gabriella vertolkte. In 2017 maakte ze haar tweede kortfilm ‘Sisters’. En ze beantwoordde ook de nieuwjaarsvraagjes van Cinevox.  Dat laatste is misschien niet meteen iets om op haar cv te zetten, maar wij zijn er toch blij mee. 

1.     Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Vooral als actrice nog veel mooie rollen te kunnen spelen. Verder een grote jackpot om de scenario’s van mijn twee eerste langspeelfilms : het ene met als werktitel ‘Mafia Princess’ (dat gaat over een vrouw binnen de Limburgse/Italiaanse maffia)  en mijn ander scenario ‘Sweet dreams, my love’ (gebaseerd op mijn eerste kortfilm ‘La Muerte de Cupido’) in de startblokken te kunnen zetten.

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Zeker en alvast al ‘Patser’ (van Adil El Arbi en Bilall Fallah), natuurlijk omdat ik er zelf een mooie rol in heb kunnen spelen maar ook omwille van de heerlijke explosieve energie die Patser gaat hebben. Adil en Bilall zijn ook een droom als actrice om mee te werken, en voor mij mag er nu al een ‘Patser 2’ uitkomen. Ik ben ook benieuwd naar ‘De Collega’s 2.0’, dat lijkt me een behoorlijke uitdaging. En ook ‘U-235’ van A Team productions. En de nieuwe documentaire van Daniel Lambo.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Veel. Er zit zoveel talent bij ons. Voor mij mogen de grote rollen zeker nog naar Peter Van Den Begin gaan, ook naar Els De Ceuckelier, haar manier van acteren is niet alledaags en zo uniek geweldig goed. Ook : Tiny Bertels, Stijn Van Opstal, Veerle Baetens, Natali Broods… Verder ook zeker de componist Michelino Bisceglia. Ik ben ook benieuwd naar het werk van Raf Reyntjens die ondermeer ook ‘De ontvoering van Phil Frisco’ zal regisseren. Ook hoop ik dat Nathalie Teirlinck aan een nieuw project kan beginnen.  Pieter Van Hees hopelijk met een nieuwe Chaussée d’Amour. En meer werk van Nathalie Basteyns en Kaat Beels. Gilles Coulier.  Art Director Bart Van Loo is ook straf bezig. DOP Lou Berghmans (‘Salamander2’), Ruben Impens, Nicolas Karakatsanis. Jan Eelen (Callboys2). Michael Roskam‘Le Fidèle’ was ontzettend mooi – en ik vermoed dat hij weer met een nieuwe film straf uit de hoek gaat komen.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Matteo Simoni is sowieso met zijn selectie als  “Shooting Star 2018” al straf bezig. Ik heb met Matteo nog samengespeeld in een studentenkortfilm lang geleden, toen stond hij nog aan het begin van zijn carrière en ik vind het ontzettend knap van hem hoe hij als een pijl is omhoog geschoten. En terecht, want hij werkt er ook hard voor. En ik vermoed dat Daniel Lambo met zijn nieuwe documentaire -dat het asbest probleem aankaart- ook wel ver buiten onze landsgrenzen succes zal oogsten.

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop.  Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

Ik denk dat mede door hem de Vlaamse film meer en meer internationaal op de kaart is gebracht.

6. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Peter Van den Begin.

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …