Anton Mertens over 2013

De strakheid van de beelden, de kracht van de kleur, de adembenemende beeldtaal…, de superlatieven worden bovengehaald als er over het camerawerk van ‘Noordzee, Texas’ gesproken wordt.  EnClan’.  Helemaal anders, maar ook zo kleurrijk.  Ook ‘Jes’ was van hem, maar evengoed de indrukwekkende, donkere en schaduwrijke ‘De Naam van de Vader’, de kortfilm van Timothy Wennekes.  Het is duidelijk, ook Anton Mertens is een man die we in de gaten moeten houden.  Hij weet waar hij mee bezig is.  En dus ook een zeer gepaste man om hem onze nieuwjaarsvragen voor te leggen.

 

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

 

De nieuwe film van Bavo Defurne: ‘Souvenir’ en voorbereidingen voor nieuw werk van Kaat Beels en Nathalie Basteyns (nvdr : de makers van ‘Jes’, ‘Swooni’ en ‘Clan’)

 

2. Welke zijn de films waar u naar uitkijkt?

De film ’82 Dagen in April’ van Bart van Den Bempt gedraaid in het filmisch mooie Turkije, de reeks ‘In Vlaamse Velden’ en vermoedelijk nog enkele andere aangename verrassingen.

 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Kortfilmers Timothy Wennekes (‘De Naam van de Vader’), Samuel Faict (‘Goldilocks’) en Ingrid Coppé (‘Another Day’) hebben alledrie een eigen stijl en verhaal dat vraagt om verfilmd en gezien te worden.

 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Onze vele, soms onzichtbare, krachten van de set die veel waardering krijgen van de buitenlandse producties die hier langs komen, een vermenging van talenten en invloeden die onze lokale producties alleen maar ten goede zal komen. Een internationale doorbraak dus voor onze sector.

 

 

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …