foto Ruben Accou

Ann-Julie Vervaeke en haar Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

Ann-Julie Vervaeke is een dame met toekomst.  Ze mag zich binnenkort bij het selecte clubje van vrouwen rekenen die een Vlaamse langspeler op haar naam hebben.  ‘Waterwolf’ wordt een filmbewerking van het meeslepende en veelbekroonde boek van Lara Taveirne, ‘Kinderen van Calais’, dat eerder ook al met succes tot een theaterstuk werd bewerkt.  Dat ook de film heel wat beloftes in zich heeft, mag blijken uit het feit dat Ann-Julie dezer dagen met haar ‘Waterwolf’ geselecteerd is voor de Cinemart op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. Ze behoort er tot een select clubje van 16, gekozen uit bijna 400 inzendingen, die hun plannen mogen presenteren aan internationale filmprofessionals om een volgende stap te zetten in de creatieve ontwikkeling en financiering van hun project.  Dat ze iets in haar mars heeft, wisten wij al sinds ze met ‘Le pli dans l’espace’ de debuutprijs won op het Kortfilmfestival van Leuven. Ann-Julie beantwoordde ook onze vraagjes. 

 

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

2018 wordt een spannend jaar voor mij. Ik hoop mijn scenario voor mijn eerste langspeler ‘Waterwolf’ tot een beklijvende einde te kunnen maken. En ik hoop twee fantastische meisjes te vinden om de hoofdrol te vertolken. Casting is voor mij één van de belangrijkste processen in film, zeker als je met jongeren werkt. Verder beland ik waarschijnlijk op de Faröer eilanden voor filmopnames voor een theaterproductie met Charlotte Vandermeersch en Joris Hessels.

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Ik ben heel benieuwd naar Lukas Dhont zijn langspeeldebuut ‘Girl’. 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Producers Anastasia Oudovitchenko en Melissa Dhont van Earlybirds Films en DOPs Juliette Van Dormael en Grimm Vandekerckhove.

foto Aaron Lapeirre

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

nationaal: Lukas Dhont met zijn debuut ‘Girl’.
internationaal: Felix van Groeningen met ‘Beautiful Boy’. Die ‘Beautiful Boy’ wordt btw vertolkt door Timothy Chalamet, die recent schitterende in het ontroerende, broeierige ‘Call Me By Your Name’.

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop.  Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

Hij heeft de sector geprofessionaliseerd en op de internationale kaart gebracht en zo kansen gecreëerd voor jonge opkomende talenten.

6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Ik zie mezelf nog niet meteen tips geven aan Erwin Provoost, maar ik ben zelf wel bezig met hoe je als debuterende filmmaker je film aan een publiek kan laten zien, zeker in tijden van Netflix en andere streamingplatformen. Ik hou van cinema als ervaring, als belevenis en zie films liefst op het grote scherm, maar ik begrijp ook dat mensen thuisblijven en series bingewatchen. We moeten dus goed nadenken over hoe we onze films naar een publiek blijven krijgen, zowel in de huiskamer als op het grote scherm. Exploitatie, distributie, promotie, het wordt een uitdaging om deze takken van het filmlandschap te herbekijken.

foto Elizabeth Impens

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Fien Troch.

 

Zie ook : 

Anderen die vooruitblikken

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …