An Oost en haar overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Wat een boeiend leven, wat een boeiende vrouw.  Gedachten die in je opkomen als je weet wat het verhaal van An Oost is.  Een dame die jaren als topmodel de wereld afzwierf, nadien aan het moederschap begon en tegelijk aan een label van kinderkledij (Toykyo Kids) en ook nog eens samen met haar man een bed & breakfast (design & breakfast) ging uitbaten in Gent, die logeren in Termont City nog net dat tikkeltje anders en mooier maakte.  En ze blijft gaan. Ze sprong op de boot van haar zus Emmy, die al even avontuurlijk aangelegd bleek en in 2008 al een eigen productiemaatschappij opzette, Cassette for Timescapes, waarmee ze voluit de kaart trekt van de producties met een hart : politiek of sociaal geëngageerde films met een innovatieve visie. Hoe de familie Noord of Zuid het doen, weten we niet, maar beter zal het niet zijn. Vandaar ook het spreekwoord : ‘Oost Best’. Blij dat An antwoorden had op onze vragen. Hier komen ze.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

2016 was top! Ik werk nog maar 2 jaar in film, dus weinig referentiejaren, maar het feit dat mijn zus en werkgeefster de Vlaamse Cultuurprijs voor Film won, gaf echt een fantastische (b)oost. De projecten die we produceren, gaan vaak niet over de makkelijkste thema’s (migratie, de globale wapenindustrie) dus erkenning krijgen doet zeker deugd. We gingen het voorbije jaar met 3 films in première: ‘The Invisible City’ [Kakuma] van Lieven Corthouts, ‘Shadow World’ van Johan Grimonprez en ‘Problemski Hotel’ van Manu Riche, tevens 3 hoogtepunten in mijn 2016.

© Charlie Dekeersmaecker

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

We hebben verschillende projecten klaar voor release: ‘Waiting for Giraffes’ van Marco de Stefanis, ‘Inside the Distance’ van Elias Grootaers , ‘How Camels Become Lions’ van Lydia Rigaux en Barber Shop van Luc Vrydaghs, een 6-delige reeks voor Canvas. En we lanceren in 2017 ook onze eerste interactieve webserie: Find Me in Kakuma, waar Lieven Corthouts van heel dichtbij het leven van onbegeleide minderjarigen in het vluchtelingenkamp Kakuma volgt. En ik ga voor een vredevol 2017! Voor de nieuwe film van Johan Grimonprez ‘Shadow World’, over de internationale wapenhandel, ontmoet ik verschillende vredesorganisaties en politici in België. Super interessant en motiverend!

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)
Sowieso Tarek Halaby, die de hoofdrol vertolkt in ‘Problemski Hotel’.
Niet alleen omdat hij een fantastisch mens is, maar ook omdat zijn Best Actor Award in Mallorca en zijn Ensor voor Best Debut welverdiend waren.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

 

Andrew Feinstein, op twitter @andrewfeinstein: activist, onderzoeksjournalist en schrijver van het boek ‘Shadow World’. Voor wie wil weten wat we kunnen doen om in 2017 toch wat meer vrede te hebben.
Elias Grootaers en zijn nieuwe film ‘Inside the Distance’, op fb @insidethedistance.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Q Nick Cave: would you co-produce my next film?

A: yes.

 

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

Check Also

Matteo Simoni

‘Milano’ viert wereldpremière op Film Fest Gent 2024!

Op 15 oktober gaat ‘Milano’, het fictielangspeeldebuut van Christina Vandekerckhove, in wereldpremière tijdens Film Fest …