‘Allez, Eddy!’ : een film over heldenmoed, roots en avontuur…

De eerste beelden zijn prachtig.  De verwachtingen zijn ook hoog gespannen.  Want het mag dan zijn eerste langspeelfilm zijn, Gert Embrechts is niet de eerste de beste.  Hij draait dan ook al een eeuwigheid aan de top.  Meer dan 20 jaar geleden was hij al de assistent van Frank Van Passel.  Hij assisteerde Erik Van Looy, Ben Sombogaart en Peter Greenaway.  Ten tijde van ‘8 1/2 Women’ was dat, toen Barbara Sarafian ook meespeelde.  En zij is nu zijn hoofdactrice.  Hij regisseerde verschillende afleveringen van de tv-serie ‘Kinderen van Dewindt’ en maakte tien jaar geleden een kortfilm, ‘Vincent’, die niet onopgemerkt voorbij ging, al was het maar omdat het over een jongen ging die net als de beroemde, gelijknamige schilder iets miste.

Schattig filmpje.  Kijk zelf maar :  ‘VINCENT’

Maar we willen het hier eigenlijk niet over ‘Vincent’, wel over ‘Allez, Eddy!’.  De Eddy uit de titel is geen schilder, maar wel de beroemdste Eddy die België ooit heeft gehad, Eddy Merckx.

Peter Van den Begin : “Het is een mooi verhaal, het is een naïef verhaal.  Het speelt zich af in de jaren zeventig, ’75 om precies te zijn,  maar in het fictieve dorp Langeworp is de tijd echt wel blijven stilstaan, daar gelden nog meer de gewoontes van de jaren vijftig, zestig. Kleinschalig en Vlaams zou je denken, maar door de aankleding van de film — decor en kostuums, regie — creëert Gert een eigen wereld met de bedoeling om het verhaal groter, universeler te maken. En tot nu toe lukt dat wel. De kleine Freddy, waar het om draait, wordt gespeeld door een jongen die het heel goed doet.  Hij heeft geen ervaring, maar hij sprong er onmiddellijk uit tijdens de audities.  En hij is zeer sterk geëvolueerd gedurende de draaiperiode.  Ik heb lange tijd met hem gerepeteerd en je voelt dag na dag dat hij meer vertrouwen krijgt en dat hij zich goed in zijn vel voelt.  Het is echt fascinerend om te zien hoe zo’n kind van elf, hoe dat je dat toch… hoe hij luistert, hoe hij reageert, hoe hij speelt, hoe vlug dat hij dingen oppikt. Dus ik ben zeer nieuwsgierig naar het resultaat.”

Wij uiteraard ook.  Maar we willen u ook iets laten zien en laten horen.  Zoals dit filmpje waarin  acteurs Peter Van den Begin en Barbara Sarafian,  u zelf vertellen, met de steun van producente Jacqueline De Goeij,  waarover ‘Allez Eddy’ precies gaat.

KLIK HIER VOOR HET FILMPJE

De film ziet er net als ‘Vincent’ ietwat sprookjesachtig uit.  Je waant je in een wereld die ergens te situeren valt tussen ‘Toto Le Héros’ van Jaco Van Dormael en ‘Amélie Poulain’ van Jean-Pierre Jeunet.  We vroegen aan Barbara Sarafian wat voor een film ‘Allez Eddy’ wordt.  En dit is wat ze zei :

KLIK HIER ALS U BARBARA WILT ZIEN EN HOREN

Zijn acteurs kunnen het goed zeggen, maar Gert Embrechts zelf is bijlange ook niet op zijn tong gevallen.  De manier waarop hij over zijn film spreekt, doet je echt naar de film verlangen. Kijk zelf maar.

KLIK HIER : GERT EMBRECHTS over ‘ALLEZ EDDY’

 

Zijn acteurs zijn in ieder geval zeer tevreden over de samenwerking.

Barbara Sarafian zegt over Gert : “Gert is een fantastische regisseur.  Ik heb eerder al met hem gewerkt, en het is iemand die heel erg nauw met zijn acteurs samenwerkt. Het is een intuïtief iemand, maar toch heel goed voorbereid.  En dat is natuurlijk heel aangenaam werken op de set. Onze intuïties liggen wel dicht bij mekaar, er is een mooie dialoog, het beeld is heel mooi ook.  Ik ben niet zo van het genre om constant rushes te willen zien, maar ik hoor het constant van mensen die al beelden gezien hebben of die meekijken op de monitor en die zeggen : ‘het is fantastisch mooi om naar te kijken.’ Dus het kan alleen maar schoon zijn hé.”

En Peter is niet minder enthousiast :

“Het is zeer fijn om met Gert te werken.  Ik heb Gert twee jaar geleden leren kennen, omdat er eerst gepland was om vorig jaar te draaien. Nee, Gert heeft heel veel dingen gedaan, maar het is inderdaad zijn eerste langspeelfilm  — hij heeft heel veel assistentie gedaan, ook enkele scenario’s geschreven.  Hij heeft heel lang moeten wachten om zijn eerste langspeelfilm te kunnen maken.  Maar daardoor is hij super gretig en bijzonder goed voorbereid. Al van bij de eerste lezing merkte ik dat hij niet over één nacht ijs was gegaan en dat hij er al zeer lange tijd mee bezig was. En dat is zeer prettig werken. Bovendien heeft hij een zeer goeie cast verzameld en de juiste mensen achter de camera. Iedereen is goed gecast.  Dus wat dat betreft, we zijn nu vier weken verder, hier in Rozebeke en alles verloopt zeer goed en zeer volt en de dingen die ik tot nu toe gezien heb, maken me zeer nieuwsgierig. Dus ik ben wel blij wat dat betreft.”

 

 

 

 

 

 

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …