Adil El Arbi over 2013

Op de foto staat hij rechts.  Dit is een beeld uit ‘Bergica’, de serie die hij met zijn vaste partner in crime maakte voor Acht.  Ze waren er te zien als Tony en Vinny.  Maar ze waren dus ook en vooral de regisseurs van de serie.  Een serie zoals we er hier nog geen gezien hadden. En ook hun film ‘Broeders’ was een kortfilm zoals we er hier nog geen gezien hadden. Adil en zijn maat Bilall leerden mekaar kennen op Sint-Lucas en groeiden er uit tot een regisseursduo dat een sterke twee-eenheid vormt, en mijlen verder staat dan vele filmmakers van hun leeftijd.  Altijd aangename gesprekspartners en twee personaliteiten die vermoedelijk bij de aanvoerders zullen horen van de Belgische film van morgen.  Adil beantwoordde onze nieuwjaarsvraagjes.

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

We hopen vooral een eerste langspeelfilm ‘Image’ te kunnen draaien. Hoewel het waarschijnlijk nog een lowbudget ding zal zijn willen we toch onze kans grijpen en doen wat we altijd hebben willen doen, namelijk cinema ! De film gaat over de beeldvorming van de probleemwijken in Brussel en volgens is het brandend actueel.

Behalve dat zal onze sketchreeks ‘Bergica’ nog heruitgezonden worden op Acht ergens in het voorjaar.

2. Welke zijn de Belgische (en eventueel internationale) films waar u naar uitkijkt?

Ik ben heel benieuwd naar ‘Only God Forgives’ van Nicolas Winding Refn en naar ‘An Enemy’ van Denis Villeneuve. ‘Drive’ van Winding Refn en ‘Incendies’ van Villeneuve waren de beste films die ik de laatste jaren heb gezien en vormen een belangrijke bron van inspiratie.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Qua regisseurs :

Tom Van Avermaert, omwille van zijn supercoole film ‘Dood van een Schaduw’. We duimen voor een oscarnominatie.

Jonas Govaerts, voor zijn eerste langspeelfilm die de nodige horrorgehalte zal hebben.

Gilles Coulier, omdat hij eindelijk aan zijn eerste langspeler kan beginnen en als die zo goed is als zijn kortfilms dan wordt het iets fantastisch.

Sahim Omar Khalifa, die met zijn ‘Baghad Messi’ alweer 10 000 prijzen zal winnen internationaal.

Robin Pront, omdat alles wat hij doet brainless, gewelddadig, ruw, authentiek, en kapotlache is, zoals hijzelf.

Leni Huyghe en Emilie Verhamme, omdat die twee dames heel snel de Kim Clijsters en de Justine Henin van onze cinema zullen worden.

Tim Wennekes, Thomas Coninx en Kenneth Mercken. Die gasten zijn onze bro’s. Goei feestje bouwen.

Qua DOP’s :  Robrecht Heyvaert, Grimm Vandekerckhove, Hans Bruch en David Williamson. Supergetalenteerde jonge garde met elke een eigen herkenbare stijl.

Qua acteurs : Nabil Mallat, Jilalli Benani, Junes Lazaar, Nawfel Bardad-Daidj, Saïd Boumazoughe. Ken je ze niet ? Waarschijnlijk omdat het allemaal allochtonen zijn. Nochtans, die gasten hebben in ‘Bergica bewezen’ dat ze veel talent hadden. Dus boodschap aan alle andere film/tv makers : dit is de nieuwe generatie acteurs !

Qua producers : Hendrik Verthé en Kobe Van Steenberghe. Twee crazy rock ’n roll dudes die tot het uiterste gaan om een film te maken, puur voor de liefde van cinema !

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Ik zal vooral internationaal zeggen : Michaël “Rundskop” Roskam en Nabil “Les Barons” Ben Yadir. Michaël is zoals iedereen weet bezig met zijn Amerikaans avontuur, maar we mogen niet vergeten dat Nabil binnenkort ‘La Marche’ gaat draaien in Frankrijk met een fantastische cast. We wensen onze mentors heel veel succes met hun projecten en kunnen niet wachten om die films in de bioscoop te kunnen zien !

Bekijk ook :

Adil en Bilall winnen de Wildcard

Een gesprek met Adil El Arbi en Bilall Fallah

 

Terug naar de nieuwjaarslijst

 

 

 

 

 

Check Also

Jasper Nijsmans benoemd tot Hoofd Promotie Vlaams Audiovisueel Fonds!

Het bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft de aanstelling goedgekeurd van de nieuwe leidinggevende …