Soufiane Chilah en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Soufiane Chilah, voormalig Ritsstudent, toerde al rond met Nic Balthazar en diens theaterstuk ‘Neeland’, voor hij echt naam begon te maken met zijn rol in ‘Black’, waar hij de leider van een Marokkaanse straatbende in Brussel speelde.  Even vlot in het Frans als het Nederlands, kan hij alle kanten uit.  En mocht u hem nog niet kennen, weet dan dat daar spoedig verandering in komt.  Want in ‘Dode Hoek’, de explosieve, controversiële politieke thriller van Nabil Ben Yadir, houdt hij moeiteloos stand tegen de op hoog niveau acterende Jan Decleir en Peter Van den Begin. En zijn voorjaar heeft nog meer te bieden. Hij is te zien in ‘Home’ van Fien Troch, en staat op de planken in de KVS in de uitgebreide Odysseemarathon aldaar.  Kortom, één van de drukste acteurs van het moment. We zijn dan ook heel blij dat hij even tijd kon en wou maken voor ons.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Absoluut, 2016 was voor mij een jaar waar ik mezelf alweer tegenkwam dankzij o.a. ‘Dode Hoek’. Ik was ervan bewust dat ik iets moois kon neerzetten aangezien het inhoudelijk een straf verhaal was, maar ook omdat ik een fysieke en complexe hoofdrol kreeg weg van de cliché’s. Daarnaast is Nabil een prefectionist die zeer geconcentreerd en gepassioneerd te werk ging. Kortom alle ingrediënten waren er. Voor mij is dit een sterk kader waarin ik me veilig voelde als acteur en waar ik los kon laten door plezier te beleven en risico’s te nemen. Volgens mij is dat voor elk creatief proces onontbeerlijk. Meer heb je niet nodig. Ik heb de film ondertussen gezien en ik ben er super trots op.

 

 

Naast dat is 2016 een fantastisch jaar voor de Vlaamse en Belgische film omdat er verschillende en unieke films werden gemaakt. En dat maakt die Vlaamse authenticiteit zo trendy en populair in het buitenland. ‘Home’ van Fien Troch is ook zo’n unieke film, met een nieuwe, getalenteerde cast en een straf verhaal, waar ik ook super trots op ben. Ik speelde er een minirol,maar niettemin was ik ontzettend blij dat ik deel mocht uitmaken van  deze straffe prent. Er zijn ook andere Vlaamse films die ik echt goed vond, zoals ‘King of the Belgians’ van Jessica Woodworth en Peter Brosens. En ik ben zeer benieuwd naar ‘Le Fidèle’ van Michael Roskam met Schoenaerts en Exarchopoulos in de hoofdrollen. Onze kortfilms doen het ook goed, zoals ‘Lost in the middle’ van Senne Dehandschutter die ik binnenkort ga zien, maar ook ‘Boi’ van Anthony Nti, allemaal toppers. Dus ja, het gaat zeer goed met de Vlaamse film.

 


2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Ik kan je alvast zeggen dat er één concreet filmproject is, maar meer wil ik je niet vertellen omdat het deels ook nog niet zó concreet is. Misschien ben ik ook wel bijgelovig dus bij deze een citaat van Frank Ocean: “Work hard in silence, let your succes make the noise”.


3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Peter van den Begin is ongetwijfeld De Acteur van het Jaar in Vlaanderen met zijn sterke prestaties in ‘Everybody Happy’ van Nic Balthazar, maar ook in ‘King of the Belgians’, en in ‘Dode Hoek’. In het buitenland deed Jan Bijvoet met ‘El Abrazo de la serpiente’ en ‘Peaky Blinders’ (Britse serie) het goed, en natuurlijk blijft Matthias Schoenaerts één van de figuren, want hij blijft het doen.

Robbrecht Heyvaert is volgens mij de D.O.P. van 2016 en 2015. Nabil Ben Yadir, Fien Troch, Michael Roskam zijn de regisseurs van het jaar maar ook Anthony Nti en Senne Dehandschutter zijn regisseurs waar we nog veel van zullen horen.

 

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik ben benieuwd naar hoe wij allen, tesamen, in onze huidige samenleving door deze polarisatiefase gaan waarin veel angst en onzekerheden bestaan. Velen hebben over alles een mening maar weinigen ondernemen actie. Het zijn diegenen die op een positieve manier actie ondernemen, ongeacht hoe groot die actie is, die volgens mij de figuren van 2017 zijn.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Dat weet ik niet, de vraag die ik rond nieuwjaar het meest gesteld krijg, is: wat zijn jouw voornemens voor 2017? In 2017 wil ik bewuster door het leven stappen, meer sporten en meer omgaan met de mensen die ik koester. En los van mezelf hoop ik dat de mensen overal ter wereld meer aandacht geven aan wat ons samenbrengt en niet aan wat ons van elkaar scheidt. Misschien utopisch, maar dat meen ik.


6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

De filmprojecten die ikzelf wens te doen zijn de uitdagende projecten waarin ik mezelf kan blijven verrassen en waaruit ik kan bijleren. En niet zozeer de projecten waar ze een Marokkaan of Moslim voor nodig hebben, want daar krijg ik schijt van en dan zeg ik vriendelijk dat ze in Molenbeek of Borgerhout kunnen gaan casten want daar lopen ontzettend veel karakterkoppen rond. En zolang de filmkeuzes die ik als acteur maak dezelfde keuzes zijn als deze die ik als bioscoopganger maak, heb ik niet te klagen. Maar ik stel ook vast dat we geleidelijk aan het evolueren zijn in de Vlaamse film : net zoals Nabil de rol van inspecteur Dries Ben Aïssa schreef in ‘Dode Hoek’ en Adil en Bilall voor hun nieuwste film ‘Patser’ de rol schreven van een Marokkaan waar ze Matteo Simoni voor gaan casten. Interessante keuzes denk ik en zij zijn de hoekstenen van deze Vlaamse filmrevolutie. Dus de vraag die ik aan alle andere Belgische regisseurs stel: Wanneer doen jullie mee aan deze Vlaamse filmrevolutie?

Zie ook : trailer ‘Dode Hoek’

Anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordden

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …