Morgen in alle Vlaamse arthousecinema’s : ‘Waiting for August’

Net zoals veel mensen liever non-fictie lezen dan fictie, is er ook een publiek dat liever documentaires ziet dan fictiefilm.  En sowieso zijn beide genres naar elkaar toe aan het groeien.  Bepaalde documentaires zijn verhaalmatig zo sterk opgebouwd en beeldmatig zo mooi gefilmd, dat je eigenlijk de indruk kunt hebben dat je naar een fictieverhaal zit te kijken. Ook bij ons zijn er een groot aantal zeer sterke documentairemakers aan het werk.  En er is sinds enige tijd met Flanders Doc een organisatie aan het werk die de Vlaamse documentaire promoot.  Eén van de initiatieven van Flanders Doc is DocPoppies. De DocPoppies zijn een aantal dagen waarop in de culturele bioscopen in Vlaanderen de nieuwste Vlaamse documentaires in de kijker worden gezet. Zo is op 4 november de veelbekroonde nieuwe documentaire ‘Waiting for August’ van Teodora Ana Mihai te zien.

De documentaires die tijdens DocPoppies worden vertoond zijn stuk voor stuk films die  geselecteerd worden op basis van hun  kwaliteiten voor het grote scherm en hun maatschappelijke of culturele waarde. In het seizoen 2014-2015 worden zo 4 nieuwe Vlaamse docu’s uitgebracht. Op de meeste plaatsen worden ze omkaderd met een extra programma (aanwezigheid van de regisseur, of een inleiding door een expert,…).

De film die op 4 november wordt getoond in de arthouse cinema’s van bij ons is ‘Waiting for August’ van Teodora Ana Mihai, eerder dit jaar bekroond op ’s werelds belangrijkste documentairefestival Hot Docs in Toronto en op Karlovy Vary in Tsjechië.  Op het recente Film Fest in Gent werden er 107 films getoond waaronder 11 Belgische. Het publiek stemde ‘Waiting for August’ op de 9de plaats, als eerste Belgische film.

‘Waiting for August’ volgt de 15-jarige Georgiana, die samen met haar zes jongere broers en zussen in een sociale woningblok aan de rand van de Roemeense stad Bacau woont. Terwijl hun moeder voor enkele maanden de kost verdient in Italië, wordt de tiener gebombardeerd tot gezinshoofd.

Met unieke scènes uit het dagelijkse leven van de 7 kinderen toont de Vlaams-Roemeense filmmaakster Teodora Ana Mihai hoe fragiel het evenwicht in het gezin bij momenten is, ondanks de verbeeldingskracht en vindingrijkheid waarmee de kinderen hun nieuwe situatie vormgeven.

Deze Belgisch publiekslieveling op het FF Gent en internationaal bekroonde documentaire geeft een inkijk in de ‘Home Alone Generation’ met tienduizenden achtergebleven kinderen waarvan de ouders in het buitenland werken. Een harde realiteit in het verenigde Europa.

Dit zijn de zalen waar ‘Waiting for August’ tijdens DocPoppies op 4 november wordt getoond :

BRUSSEL Cinema Aventure
Vertoning: 19.30
In aanwezigheid van Teodora Mihai
KORTRIJK Budascoop
Vertoning: 20.15 + Q&A met Bart Wynants (Actie Dorpen Roemenië)
ANTWERPEN Cartoons
Vertoning: 19.45 + Q&A met Piet Henckens
(Actie Dorpen Roemenië) & Bruno Meeus (VUB)
HEIST-OP-DEN-BERG CC Zwaneberg
Vertoning: 15.00 & 20.00 + Q&A met Jozef Goebels (Actie Dorpen Roemenië)
KOERSEL Roxy Theatre
Vertoning: 20.00 + Q&A met Limburgs Platform Roemeniëwerkingen
LEUVEN Cinema Zed
Vertoning: 20.00 + Q&A met Jozef de Witte (Centrum voor Gelijke Kansen)
GENT Sphinx
Vertoning: 20.00 + Q&A met Bruno Vanobbergen (Kinderrechtencommissaris)
MECHELEN Utoplis Mechelen
Vertoning: 14.00 & 19.45 + Q&A met E. Van den Bosch (Actie Dorpen Roemenië)
BRUGGE Cinema Lumiere
Vertoning: 20.30 + Q&A met Johan Degrieck (Actie Dorpen Roemenië)

Zie ook :

trailer ‘Waiting for August’

– ‘Waiting for August’ publiekslieveling op Film Fest Gent

10de internationale filmprijs voor ‘Waiting for August’

Patrick Duynslaegher over ‘Waiting for August’

‘Waiting for August’ wint in Karlovy Vary

 

 

Check Also

51ste editie van Film Fest Gent (9 t/m 20 oktober) kent haar eerste titels!

De 51ste editie (9 t/m 20 oktober) van Film Fest Gent kent haar eerste titels. …