Vlaamse kortfilms winnen op het prestigieuze filmfestival van Palm Springs!!!

 

BRUSSEL/PALM SPRINGS, maandag 25 juni 2012. Op het Palm Springs International Shortfest (19 – 25 juni) zijn zowel ‘Dura Lex’ van Anke Blondé en ‘Nuru’ van Michael Palmaers in de prijzen gevallen. De korte films gingen aan de haal met respectievelijk Best Live Action Short en Best Animation Short. De winnaars mochten een cashprijs van $ 2000 ontvangen maar maken dankzij hun eerste prijs ook kans om toegevoegd te worden aan de Oscars longlist.

‘Dura Lex’ won niet enkel Best Live Action Short, de korte film was ook runner-up voor de Bridging the Borders Award uitgereikt door Cinema Without Borders. Eind vorig jaar won de film nog Beste Vlaamse Kortfilm op het Internationaal kortfilmfestival van Leuven. In de tragikomische korte film krijgt een huisvrouw (Wine Dierickx) de politie over de vloer die op zoek is naar een illegale Albanese vrouw die verdacht wordt van mensenhandel. Ze herkent op de foto haar poetsvrouw, wat haar voor verscheurende keuze plaatst.

In de hoofdrollen zien we naast Wine Dierickx ook Wim Willaert, Iris Van Cauwenbergh en Nico Sturm. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, gekend van o.a. de films van Felix van Groeningen. Fotografie was in handen van Ruben Impens, montage van Alain Dessauvage. Voor het script werkte Anke Blondé samen met Bert Van Dael en Sanne Nuyens.

 

 

Bekijk hier een fragment van ‘Dura Lex’

 

‘Nuru’ van Michael Palmaers werd in het persbericht van het festival beschreven als ‘een oogverblindend, CGI-verrijkt verhaal.’ ‘Nuru’ is met Palm Springs zeker niet aan zijn proefstuk toe, de film stond eerder al onder andere op ANIMA en Clermont-Ferrand. Het verhaal speelt zich af in een verlaten zoo, die geïnspireerd is op de Antwerpse Zoo in de negentiende eeuw en het schilderij ‘The Empire of Light’ van René Margritte. De opportunistische directeur van de verlaten zoo draagt een dokter op om een aantal medische experimenten uit te voeren op een gorilla, één van de enige dieren die er nog zijn.

‘Nuru’ is een productie van Eric Goossens voor Walking the Dog (‘A Monster in Paris’, ‘The Secret of Kells’). De film had – net als ‘Dura Lex’ – in Palm Springs bovendien zijn Noord-Amerikaanse première.

Bekijk hier de trailer van ‘Nuru’

De jury die de prijzen mocht uitreiken, bestond uit Richard Abramowitz (president van Abramorama, een distributie- en marketingbedrijf), Lael Loewenstein (president van de LA Film Critics Association en Variety recensent) en Jane Schoettle (International programmator voor het Toronto International Film Festival). Palm Springs International ShortFest is het grootste filmfestival voor korte film in Noord-Amerika met meer dan 324 gescreende films en $ 16.000 aan prijzengeld.

Naast de twee bekroonde films stonden er nog twee andere Vlaamse films op de affiche. ‘Early Birds’ van Jeroen Bogaerts en ‘Shattered Past’ van VAF-Wildcard winnaar Boris Sverlow werden ook op het festival geprogrammeerd. Zowel ‘Dura Lex’ als ‘Nuru’ kwamen tot stand met de steun van o.a. het VAF/Filmfonds.

 


Check Also

Matthias Schoenaerts wordt Johnny Hallyday!

Heet van de naald: Matthias Schoenaerts is gecast voor de hoofdrol in ‘Que je t’aime’, …