2012 : een filmjaar om naar uit te kijken, volgens de kenners…

DE VLAAMSE FILMVERWACHTINGEN VOOR 2012

Voor je hier aan begint.  Meteen verwijzen naar de vooruitblik op 2013.  Want we zijn alweer een jaar verder, nietwaar.  Tenzij je nog even wilt nagenieten van hoe tal van mensen vooruitblikten op 2012.

Om het nieuwe jaar in te zetten hebben we het onszelf eens makkelijk gemaakt. En waarom ook niet?  Makkelijk hoeft niet slecht te zijn.  Eigenlijk hebben we gewoon anderen het werk laten doen.  We hebben  aan verschillende mensen uit de filmbranche gevraagd waar ze zelf naar uitkijken, op wie we speciaal moeten gaan letten en waar ze zelf hun jaar mee denken te gaan vullen.    Meer concreet zijn dit de drie vragen die we gesteld hebben :

1. Waar hoop je dit jaar op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

2. Is er een Vlaamse film waar je dit jaar speciaal naar uitkijkt?

3. Is er iemand uit de Vlaamse filmwereld die we speciaal in de gaten moeten houden?

En dit zijn dus de eerste antwoorden.  We vullen de lijst constant aan.  Keer dus geregeld terug naar deze rubriek, want hij zal groeien en bloeien.

Vincent Bal, regisseur ‘ZigZag Kid’

 

1) afwerken van mijn nieuwe film ‘Zigzag Kid’, genieten van nietsdoen, voorbereiden van een nieuwe film ‘Brabançonne’, eindelijk de stapel boeken en strips lezen die op me liggen te wachten, flink mijn handen wassen (niet noodzakelijk in die volgorde).

2) de nieuwe van Patrice Toye, omdat we me dezelfde geweldige production designer werken, en omdat het wel eens heel mooi zou kunnen zijn.

3) ik geef regelmatig les aan het KASK, dus volg altijd graag de schitterende carrières van mijn ex-studenten, dus let op talenten als Nele MeirhaegeLenny Van Wezemael, Wannes DestoopKenneth Michiels en vele vele anderen…

Kadir Balci, regisseur ‘Turquaze’

 

 

1. Ik hoop alle nieuwe Vlaamse films te zien in 2012 maar ik wil vooral bezig zijn met de ontwikkeling van mijn nieuwe film met ‘A Private View’.

Zeer benieuwd naar alle nieuwe Vlaamse films van 2012 en vooral spannend uitkijken naar wie ons het meest zal verrassen.

3. Regisseur Joël Vanhoebroeck die zijn eerste langspeelfilm draait en het verrassende filmmakersduo Adil El Arbi en Bilall Fallah.

 

Kaat Beels, regisseur ‘Swooni’

 

1. In zal in 2012 vooral bezig zijn met draaien, monteren en heel postproductie van ‘Clan’ een 10 delige reeks van Caviar in opdracht van Vtm.

2. Ik ben benieuwd naar film van Felix omdat ik het een erg mooi theaterstuk vond en curieus ben hoe hij er een film van heeft gemaakt.

3. Adil El Arbi en Bilall Fallah kregen dit jaar een Wildcard van het VAF. Ik gaf nog les aan hen toen ze in hun eerste jaar op Sint-Lucas zaten.  Ik ben benieuwd naar wat voor een film ze zullen maken.

 

Dolores Bouckaert, actrice ‘Little Black Spiders’

 

 

1. Theater maken,een eigen documentaire draaien en wachten op het scenario van Gilles (Coulier) en Angelo (Tijssens)
2. De nieuwe Patrice Toye zal heel erg schoon zijn en ik kijk ook uit naar ‘The Broken Circle Breakdown’, de nieuwe Felix.

3. Benny Vandendriessche draait zijn éérste langspeelfilm, ‘Drift’, een heel erg boeiend project — JOEPIE! — en ik hoop dat Lenny (Van Wesemael) en Gilles (Coulier) hun dromen kunnen waar maken.

 

Gudrun Burie,  P.R.-consultant film

 

 

1. In 2012 probeer ik uiteraard zoveel mogelijk Vlaamse films her en der te promoten, maar de eerste die er voor mij aankomen, zijn in het voorjaar ‘Little Black Spiders’ van Patrice Toye, een straf en pakkend verhaal over jonge tienermeisjes, vertolkt door een bende onbekende madammen die nog brokken gaan maken en de debuutfilm van Ilse Somers, ‘Weekend aan zee’, een romantische tragikomedie met o.a. Eline Kuppens, Maaike Neuville, Marieke Dilles en Ellen Schoeters.. Heel leuk! In het najaar staat de langverwachte vierde film van Felix van Groeningen, ‘The Broken Circle Breakdown’ op het programma en daar kijk ik ook erg naar uit. Je zal zien … Blue grass wordt weer hip! En verder wordt er veel gedraaid, televisie-series zoals ‘Clan’ , ‘Deadline 14.10’ en de nieuwe serie van Bart De Pauw, ‘Quiz Me Quick’ die ongetwijfeld ook veel kijkers zullen vinden!

2. Ik kijk naar alle films uit, van ‘Tot Altijd’ tot ‘The Broken Circle Breakdown’, een heel jaar lang.

3. Ik ben benieuwd wat Jakob Verbruggen weer uit zijn geweldige mouw gaat schudden, en de andere jongere garde zoals Cecilia Verheyden, Wannes Destoop, Gilles Coulier, Pieter Dirix en zovele anderen. Vlaanderen is weer trots op zijn eigen films en daar kan ik alleen maar blij om zijn!

 

Gilles Coulier, regisseur

 

1. Mijn Wildcard kortfilm en langspeler ‘Cargo’.

2. ‘The Broken Circle Breakdown’!

3. Onze 2 marrokiregisseurs. Adil en Bilal, you rock!

 

PETER CRAEYMEERSCH, Filmfestival Oostende en Vlaamse Filmprijzen

 

1. ffo verder uitbouwen met nog meer aandacht voor talent van eigen bodem

2. ik kijk eigenlijk uit naar iedere vlaamse film die gemaakt wordt maar ik heb alvast ‘Tot Altijd’ en ‘The Broken Circle Breakdown’ met stip genoteerd. Ook naar ‘The Loft’ ben ik benieuwd, vooral om Matthias Schoenaerts tussen de Amerikaanse cast bezig te zien. Ik ben er zeker van dat hij het opnieuw super gaat doen.

3. ik denk aan verschillende mensen : Matthias Schoenaerts in de nieuwe Audiard, Veerle Baetens in ‘The Broken Circle Breadown’  (ik heb me laten vertellen dat ze de pannen van het dak speelt) , Koen De Graeve in ‘Tot Altijd’.  Ook wat onze jonge kortfilmmakers in 2012 gaan doen.

 

Vanja d’Alcantara, regisseur ‘Beyond The Steppes’

 

1. In 2012 reis ik heen en terug tussen Frankrijk en Japan voor de ontwikkeling van mijn tweede langspeelfilm.

2. ‘Kid’ van Fien Troch, ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen.

3. Audiard/Schoenaerts/Cotillard wordt zonder twijfel een wereldklasse ontmoeting. Ik ben ook zeer gelukkig en benieuwd om Roel en Raf hun langspeeldebuten te volgen.

Bavo Defurne, regisseur ‘Noordzee, Texas’

 

1. De speelfilm ‘Souvenir’ over de come-back van een Eurosong-zangeres.

2. ‘Zig-Zag Kid’ van de volgens mij beste vlaamse regisseur die nu actief is.

3. Vincent Bal (zie boven) en alle andere niet-BV’s die overlopen van talent maar ongemerkt passeren. Laat de BV’s nu eens even een jaartje met rust en hou eens die anderen wat meer in het oog!

Annemie Degryse, producente Lunanime

 

 

1. ‘Offline’, en vele wijze, korte films in productie. Verder aan de verankering van de Europese distributie.
2. Offline hè en sinds kort ook weer onze kat! (‘Van De Kat Geen Kwaad’)
3 Peter Monsaert, Wim Willaert, en alle anderen die ferm goed werk aan het leveren zijn.

Caroline de Maeyer, regisseur

 

 

1. Ik ben volop aan het schrijven aan een nieuwe kortfilm. In 2012 wil ik voor deze film een producent vinden en een dossier indienen bij het VAF.

2. Ik kijk erg uit naar ‘Kid’ van Fien Troch. Ik werkte mee op de set en ben zeer benieuwd of ik de film even goed zal vinden als wat ik er van zag op de set. (Ik denk stiekem echt van wel).

3. Philip McGoldrick en Kenneth Mercken. We zaten in dezelfde klas aan het Rits. Philip heeft een nieuwe kortfilm gemaakt, ‘Subaru’, die uitkomt in 2012 en Kenneth heeft onlangs op het IKL zomaar even een Wildcard weggekaapt. Big up!
Zeker ook de animatiefilm ‘Oh Willy’ checken van Marc James Roels en Emma De Swaef: die is echt fantastisch.

Christian De Schutter, promotieverantwoordelijke VAF

 

1. Da’s een moeilijke.  Met de Vlaamse film, denk ik of hoop ik.

2. De evidentie zelf : de nieuwe films van Felix Van Groeningen en Fien Troch, maar verder vooral ook eerste speelfilms, zoals deze van — om er slechts enkele te noemen — Ilse Somers, Gert Embrechts, Peter Monsaert. En misschien is het niet meer voor dit jaar, maar er zijn ook de eerste speelfilms van Roel Mondelaers, Raf Reyntjens, Douglas Boswell, Joël Van Houbrouck, etc.  En verder ben ik benieuwd naar de nieuwe van Patrice Toye.  Haar vorige was een beetje een valse comeback na jaren afwezigheid.  Dit nieuwe project is écht van haar en hopelijk vertaalt zich dat naar het scherm. En dan vergeet ik bijna nog de nieuwe van Brosens & Woodworth.

3. Opnieuw : Felix van Groeningen, met de vraag of hij zich nogmaals zal weten te bevestigen. En verder denk ik dat ook alle ogen zullen gericht zijn op de Vlaamse documentairesector die plots een enorme, interessante evolutie doormaakt en dat hopelijk in 2012 zal kunnen verder zetten. Verder natuurlijk wat er (internationaal) met Matthias Schoenaerts staat te gebeuren (na ‘Rundskop’, ‘The Loft’ en Audiards nieuwe film) en hoe ‘The Loft’ zowel bij ons als in de VS zal doen. Plus, zal na Matthias Schoenaerts 2012 het jaar van Veerle Baetens worden (voor zo ver dat nog niet zo was).

Lode Desmet, regisseur

 

1. Met mijn vrouw. Mijn kinderen. Mijn vrienden. Mijn veteranenvoetbalploeg. En enkele films en zelfs een serie over het beest dat mens heet. Werktitels ?
‘De Werk (ende) Mens’. Voor Canvas. ‘De Toekomst Begint in België’. Voor de wereld.
2. ‘The Land of the Enlightened’ van Pieter-Jan De Pue.

3. Die dus !

Wannes Destoop, regisseur

 

1. Ik hoop dat 2012 een vruchtbaar schrijfjaar mag zijn!
En ik hoop dat ‘Badpakje 46’ het ook in 2012 goed mag doen op de buitenlandse festivals…

 

2. Ik ben ongelofelijk benieuwd naar ‘The Broken Circle Breakdown’. Ik heb enkele dagen op de set meegedraaid en had toen de indruk dat Felix echt iets heel schoons aan het maken was.

3. Ik kijk uit naar de eerste langspeler van Gilles Coulier.

 

Patrick Duynslaegher, programmadirecteur Filmfestival Gent

 

1. Films kiezen voor het Filmfestival Gent (9-20/10) en alles in het werk stellen opdat de Vlaamse (en Belgische) cinema even sterk is vertegenwoordigd als bij de vorige editie………

 

2. Er zijn er veel, maar deze embarras du choix bewijst alleen maar hoe goed het gaat met de Vlaamse cinema: ‘Zig-Zag Kid’ van Vincent Bal, ‘Little Black Spiders’ van Patrice Toye, ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen, ‘Offline’ van Peter Monsaert, ‘Hollywood aan de Schelde’ van Robbe De Hert; maar ook de nieuwe films van Fien Troch, Pieter Van Hees, Caroline Strubbe, Miel Van Hoogenbemt, Nabil Ben Yadir en Erik Van Looys Amerikaanse remake van ‘Loft’.

3. Ben benieuwd of Gust Van den Berghe ons dit jaar alweer zal verrassen met een nieuwe film.

 

Adil El Arbi, regisseur

 

1. Het schrijven van onze eerste langspeler die we met de Wildcard gaan proberen te maken en onze sketchreeks op AchtTV.

2. Alle films van onze docenten van Sint-Lukas, nl. Patrice Toye, Fien Troch, Miel van Hoogenbemt en Pieter van Hees.

3. Nabil Ben Yadir die zijn tweede film dit jaar zal draaien en uiteraard zien wat Michaël R. Roskam van 2012 zal maken.

Gert Embrechts, regisseur ‘Allez, Eddy!’

 

1. De uitbreng van ‘Allez, Eddy!’ in maart wordt een spannende gebeurtenis… En dan op naar een volgend scenario.

2. Allemaal! ‘Zig Zag Kid’, ‘The Loft’, de nieuwe van Felix, Patrice, Fien, Nic … het wordt een heel boeiend filmjaar!

3. Benieuwd wat de internationale stap van Felix van Groeningen en Erik van Looy teweeg brengen.

 

Bilall Fallah, regisseur

 

1. Onze langspeler ‘Image’ uitschrijven die we met de Wildcard gaan maken en onze sketchreeks op AchtTV.

2. Alle films van onze Sint Lukas docenten : Patrice Toye, Fien Troch, Miel van Hoogenbemt en Pieter van Hees. Ook ben ik enorm benieuwd naar de langspeler van Jaques Audiard met Matthias Schoenaerts.

3. Nabil Ben Yadir’s 2de langspeelfilm ‘Dode Hoek’. De werken van Gilles Coulier en Robin Pront. En natuurlijk kijk ik uit naar wat Michaël R. Roskam in 2012 zal maken.

 

Johan Heldenbergh, acteur ‘The Broken Circle Breakdown’

 

1. ik ga waarschijnlijk niets met film kunnen doen dit jaar… teveel werk in het theater… ik hoop wel de eerste letters op papier te zetten van een paar ideetjes die ik heb…

2. tja… ‘The Broken Circle Breakdown’.

3.. tja… Felix met bovengenoemde film. Ik hoop dat Nele Meirhaege binnenkort een grote kans krijgt… en ik heb een paar dingen van Anke Blondé mogen lezen die er veelbelovend uitzien…  Maar… Hou vooral Veerle Baetens in bovengenoemde film in de gaten… Geloof mij…

Hans Herbots, regisseur ‘Het Goddelijke Monster’

 

1. Met fijne dingen: kinderen en geliefden. En met de afwerking van ‘The Artists’ , de Europese miniserie waarvan de opnamen nog tot februari lopen. En met de voorbereiding van die nieuwe film. En tussendoor: hopelijk ook lege dagen, die dan weer vol lopen met onverwachte dingen.

2. Ik kijk erg uit naar de nieuwe film van Felix Van Groeningen. En ook naar de remake van ‘Loft’. En ben erg nieuwsgierig naar de eerste film van Ilse Somers, die -dat denk ik toch- dit jaar in de zalen zal komen.

3. Ik vind Adil El Arbi en Bilall Fallah twee straffe gasten, die met hun kortfilms keer op keer bewijzen op het goeie pad te zijn. Ik kijk zeker uit naar meer van hen!

DIRK IMPENS, producent Menuet

 

1. de afwerking en release van ‘The Broken Circle Breakdown’

2. idem. Waarom? Nog effe wachten en je begrijpt waarom.

3. Felix van Groeningen. Waarom? Zie antwoord #2.  Hoe simpel kan ’t leven zijn.

 

Sahim Omar Kalifa, regisseur

 

1. Ik ga mijn eerste langsspeelfilmscenario verder schrijven.

2. De nieuwe films van Patrice Toye en Fien Troch, omdat ze eerder fantastische films gemaakt hebben.

3. Marc James Roels, omdat hij op een zeer speciale en mooie filmstijl heeft.

 

DIMITRI KARAKATSANIS, scenarist-regisseur

 

1. in 2012 ben ik van plan om voor mijn gezin te zorgen, brood te bakken en te blijven lopen.

2. ‘Kid’ van Fien Troch. Ik hoop op een oprechte film zonder karikaturen die pruiken, snorren of ziektes dragen.

3. In het buitenland hou ik vooral Abbas Kiarostami in de gaten.  Hij werkt aan ‘The End’ met een Japanse cast!? Hij slaagt er bijna telkens in om mij emotioneel en spiritueel te raken en dat met de meest rudimentaire middelen.  Lang leve de Iraanse cinema!

 

Nicolas Karakatsanis, D.O.P. van ‘Rundskop’ en ‘The Loft’

 

1. De nieuwe film van Pieter Van Hees, ‘The Wastelands’, verder nog het amerikaans ‘fictie’ verhaal proberen uit te diepen. Zal een beeetje van ‘The Loft’ afhangen, waarvan ik tot nu toe alleen maar positieve dingen over hoor. Wees gerust, de film zal zeker zijn weg vinden naar de Amerikaanse bioscoop.  De straight-to-dvd geruchten zijn nonsens.

2. Ben benieuwd naar de  samenwerking tussen Schoenaerts/Cotillard en Audiard.

3. De nieuwe film van Bart Van Den Bempt, ze draaien dit jaar in maart in Turkije. Een mooi projekt, hopelijk keren ze terug met een mooie film.

Eline Kuppens, actrice ‘Weekend aan Zee’

 

1. Vooral theater maken en spelen.

2. De nieuwe Caroline Srubbe. Pieter Van Hees!! Felix zijn The Broken circle….waar Johan Heldenberg achter zit zit goud! Audiard met Matthias en ik kijk uit naar de nieuwe Fien Troch omdat de mama van mijn huisgenoot de mama speelt.

3.Tim Mielants daar gaan we nog van horen!

Ps: weekend aan zee van Ilse Somers…daar ben ik ook benieuwd naar.  

DANIEL LAMBO, regisseur

 

1. ‘Los Flamencos’, een komedie met Peter Vanden Eede, Herwig Ilegems en Mark Verstraete, met de steun van VAF en VTM. ‘Traumland’, een drama/mystery met Iwein Segers.
2. ‘Paradise Trips’ van Raf Reyntjens

3. Roel Mondelaers, regisseur/schrijver van serie ‘De Vijfhoek’ en een film die ook dit jaar zal geproduceerd worden bij Caviar.

 

Tomas Leyers, producent ‘Minds Meet’

 

1. we hebben heel wat filmprojecten voor het komende jaar. We werken volop aan de tweede film van Caroline Strubbe. En daarnaast plannen we de eerste film van Daniel Lambo en Bas Devos. En Gust Van den Berghe kan natuurlijk altijd verrassend uit de hoek komen. Dus er ligt heel wat werk op het schap. (En ons voorbereiden op het olympische jaar natuurlijk).

2. Velen. Ik denk dat het een zeer boeiend jaar gaat worden :
Vincent, Fien, Felix en Patrice (een beetje een Vlaamse ABBA maar dan VFFP)

3. Het plezante aan film is dat het steeds uit een onverwachte hoek komt. Iemand of iets dat we nu nog niet kennen of waar we niet aan denken en die op het einde van het jaar in alle lijstjes opduikt. Dus liever dan een naam te geven, zou ik willen zeggen, de Vlaamse film, in al zijn diversiteit. En het VAF natuurlijk want niet te vergeten dat die elk jaar toch weer met iets nieuw op de proppen komen dat de sector weer vooruit helpt. Kijk maar naar het succes van de Wildcards …

(En ter attentie van Patrick Duynslaegher : geduld is een mooie deugd. Ik denk dat Gust deze keer iets langer aan zijn volgende film zal werken)

Kenneth Mercken, regisseur

 

1. Minder drinken, meer sporten, en vooral harder schrijven.

2. De nieuwe van Fien Troch, Felix Van Groeningen, Caroline Strubbe en Patrice Toye.

3. ‘Subaru’ : deel 2 uit de kortfilm-trilogie van Philip James Mc Goldrick zal nog beter zijn dan deel 1.

 

Dries Phlypo, producent ‘A Private View’

 

 

1. Dit jaar zullen we vooral bezig zijn met de productie van ‘Brasserie Romantiek’ van Joël Vanhoebrouck, financiering van de nieuwe film van Christophe Van Rompaey in Frankrijk en de ontwikkeling van de nieuwe film van Kadir Balci.

2. Ben zeer benieuwd naar ‘Broken Circle Breakdown’ en ‘Tot Altijd’

3. Joël Vanhoebrouck, Raf Reyntjens en Roel Mondelaers. Drie debuterend jonge regisseurs die echt in het oog te houden zijn en reeds hun sporen met kortfilms en ander werk verdiend hebben.

Robin Pront, regisseur

 

1. Ik hoop dat ik op z’n minst tenminste één van de verschillende projecten waar ik mee bezig ben (sommige staan al verder als het andere) dit jaar tot een goed einde kan brengen.
2. ‘Little Black Spiders’ van Patrice Toye dat hopelijk een hit wordt van Koko Flanel-achtige proporties.

3. Marokkanen moet je doorgaans altijd in de gaten houden, dus Adil el Arbi en Bilall Fallah! En voor de rest laat ik me wel verrassen.

 

RAF REYNTJENS, regisseur

 

1. Net productiesteun gekregen voor mijn debuutfilm ‘Paradise Trips’. 2012 moet de financing rondgeraken en de shoot is gepland voor september.
2. ‘The Wasteland’ van Pieter van Hees

3. Daniel Lambo .  Hij regisseert verschillende no-budget projecten in eigen beheer en zal met ‘Los Flamencos’ ook één van de nieuwe Faits Divers draaien.

 

Michael R. Roskam, regisseur ‘Rundskop’

 

1. Ik wil 2012 vooral aan mijn schrijftafel doorbrengen.

2. Zoveel films van eerbiedwaardige collega’s om naar uit te kijken maar “The Zig Zag Kid” van Vincent Bal benieuwt me wel heel erg. Daarnaast kan ik niet wachten om Matthias Schoenaerts aan het werk te zien in de nieuwe Audiard.

3. De al zeer ervaren regisseurs Joël Vanhoebroeck, Raf Reyntjens en Roel Mondelaers staan aan de vooravond van hun cinemadebuut — watch them! Wat de jonge wolven betreft : Adil El Arbi, Bilall Fallah, David Williamson, Gilles Coulier en Robin Pront.  Het gaat nog heerlijk stormen in de Vlaamse cinema, zoveel is zeker.

 

Barbara Sarafian, actrice (‘Allez Eddy’)

 

1 met “reconsideratie” mijnentwege.  Het rustiger aan doen bvb.

2 Ja, Er zijn er toch een aantal in aantocht, maar heb lang nog niet de laatste gezien,‘Groenten uit Balen’Het Varken van Madonna’ en zo wil ik nog zien.

3 De jonge pijl Evelien Bosmans staat strak in de boog denk ik.  Fris, spits en ze heeft iets Brits, dus laten we haar koesteren anders is ze al weg.

 

Ilse Somers, regisseur ‘Weekend aan Zee’

 

1. In het kort: de crisis vergeten, ingraven en schrijven aan volgend project. Even in april nog bovengronds voor release en andere feesten van ‘Weekend Aan Zee’. Hoop je daar te zien!
2) Ik ben erg nieuwsgierig naar de nieuwe films van Caroline Strubbe en Patrice Toye, al zullen we voor Caroline haar film misschien iets langer geduld moeten oefenen.
3) Moon Blaise moet in de picture. Vorig jaar afgestudeerd aan het RITS en Wild Card op zak. Straffe kost en fijne humor. Ik kan niet wachten tot ze iets nieuws klaar heeft.

 

Piet Sonck, regisseur

 

1. nieuwe kortfilm-trilogie (vorige was rond ‘dialoog’, deze gaat over ‘ongeluk’) + voorbereiding lange experimentele(re) speelfilm

2. de nieuwe van Felix Van Groeningen + Spielberg’s biopic over Lincoln

3. Lynn Van Royen, actrice (zal zeker al te zien zijn in Caroline Strubbe’s nieuwste) + crowdfunding platform Filmangel.tv

 

Dominic Stas, directeur Kinepolis Film Distribution

 

1) We gaan in 2012 weer veel goede Vlaamse films lanceren ! Ik kijk er naar uit met al dat toptalent te kunnen werken. Het gaat goed met de Vlaamse film, en dat moeten we soigneren.

2) Ik heb The Loft’ en ‘Tot Altijd’ al gezien, dus ik weet hoe onwaarschijnlijk goed deze twee films zijn, en kan niet wachten ze op het grote publiek los te laten. Daarnaast kijk ik erg uit naar ‘Broken Circle Breakdown’. Wat ik daar van gezien heb ziet er ook al zeer veelbelovend uit. En dan heb je nog ‘Allez Eddy’, Mixed Kebab’, soit veel om naar uit te kijken.
En ik hoop in de loop van het jaar te zien dat al die goede scripts die de voorbije maanden op mijn bureau zijn beland ook daadwerkelijk mooie films worden, die we dan weer in 2013 mogen lanceren.

3) Ik kijk wel uit naar de eerste langspeelfilm van Douglas Boswell, ‘De Dwaaltuin’ : ik ken hem nog van toen hij in de popcornkeuken van Kinepolis Brussel stond, toen ik er nog assistent theatre manager was. Is zeer leuk dat we nu op een andere manier kunnen samen werken.

 

Alex Stockman, regisseur ‘Pulsar’

 

1. M’n nieuwe film ‘Electric Blue’ schrijven en ontwikkelen.

2. Benieuwd naar ‘Kid’ van Fien Troch.

3. Matthias Schoenaerts in de nieuwe Audiard.  De terugkeer van Léos Carax met ‘Holly Motors’.

Nathalie Teirlinck, regisseur

 

1. Mijn dossier indienen voor de lange film!! Verder ook nog de tournee van mijn theaterproductie ‘Yesterday (or how we felt about the rumour)’, een nieuw film/muziekproject dit najaar en ik geef sinds vorig jaar ook les op het KASK.

2. ik kijk erg uit naar de nieuwe film van Felix Van Groeningen, Fien Troch en Patrice Toye.

3. Ik was zeer onder de indruk van ‘The Invader’ van Nicholas Provost en de korte animatiefilm ‘Oh Willy’ van Emma de Swaef en Marc Roels, meer van dat!

 

Guy Lee Thys, regisseur ‘Mixed Kebab’

 

1. ‘Mixed Kebab’ releases, promo, filmfests, PR en international sales. Meeschrijven en opstarten van films in development: ‘Zot Geweld’ van Ivan Boeckmans en ‘Confessions’ samen met Rod Downey. Ook toch checken of mijn oud scenario van ‘Bakongo’ nu misschien wel in de markt ligt.

2. Ik kijk uiteraard uit naar ‘Mixed Kebab’. Verder vraag ik mij af of de tsunami van ‘enge
aandoeningen’-films eindelijk ophoudt, en ook wanneer er eindelijk een halt wordt toegeroepen aan remakes en al dan niet moderne heimatfilms over een Vlaanderen dat al lang niet meer bestaat. We leven in 2012 in een stadsmaatschappij met 192 nationaliteiten in ons land, niet in een dorp met zatte nonkels, niet in een boerderij met achterlijke sjoemelaars of niet 40 jaar geleden onder een vervuilende fabriek.

3. Altijd in de gaten houden welke illustere onbekende nu weer gehypet wordt en vooral
door wie. Daarnaast interesseert het me hoender VAF en de taxshelter zullen evolueren. En ik hou ook mijn poulain in de gaten, de jongen die ik al op zijn 17de aanraadde om aan het KASK film te gaan studeren en die in Cannes 2011 de Prix du Jury won met zijn eindwerk van datzelfde KASK met de kortfilm ‘Badpakje 46’ : Wannes Destoop, die op ‘Mixed Kebab’ eerste regie-assistent was.

ANGELO TIJSSENS, acteur-scenarist

 

1. Gilles Coulier en ik hebben van die vriendelijke mensen van het VAF een scenariobeurs gekregen, en dus gaan we in 2012 nog flink verderschrijven aan ‘Cargo’. En met wat geluk draaien we die in dat jaar ook nog.

2. De nieuwe Patrice Toye, én de nieuwe van Caroline Strubbe, vooral omdat de geweldige David Williamson de DOP is.

3. Ik ben slecht in de toekomst voorspellen. Maar anders: Gilles en David. Je weet maar nooit.

Patrice Toye, regisseur ‘Little Black Spiders’

 

 

1. De release van ‘Little Black Spiders’.  Schrijven aan een nieuw project.  Normaal leven. Mijn schone dochters beter in de gaten houden.

2. Zoveel!  Het meest benieuwd ben ik naar ‘ZigZag Kid’.  Vincent, Fien, Felix, Caroline zijn allemaal straffe films aan ’t maken die ik heel graag wil zien.

3. Ben benieuwd naar wat Sahim Omar Kalifa, David Williamson, Pieter Dirix en Gilles Coulier gaan doen.  Ik verwacht echt veel van hen.

Marc Van Eeghem, acteur

 

1. overleven
2. De nieuwe van Felix Van Groeningen.  Kan niet anders dan goed zijn met zo’n cast, regisseur en verhaal.

3. Ik hoop dat Frank Van Passel nog films zal maken na zijn onvolprezen ‘Varken van Madonna’, want hij kan het als geen ander!

Miel Van Hoogenbemt, regisseur ‘Fils Unique’

 

1. De release van mijn film ‘Fils Unique’ op 15 februari, het voorbereiden van een lange documentaire, het schrijven van twee langspeelfilmprojecten en het lesgeven aan mijn studenten zijn op dit ogenblik mijn plannen in 2012.

2. De films van regisseurs als Caroline Strubbe, Patrice Toye, Fien Troch, Pieter Vanhees en nog vele anderen en van aanstormend filmtalent : Tim Mielants, Gilles Coulier, Anke Blondé, Lenny van Wesemael, Dieter Deswarte en zovele anderen. En de talentrijke studenten waaraan ik lesgeef en die binnenkort ook zullen denken aan kort of langspeelfilms te maken.

3. Aan iedere film wordt keihard gewerkt en ik kijk dus uit naar alle nieuwe films…

Erik Van Looy, regisseur ‘The Loft’

Foto: Bart Baevegems

1) Met het rustig maar kordaat afwerken van ‘The Loft’ en het rustig maar kordaat verder schrijven aan het scenario van ‘De Premier’.  En af en toe een quizje presenteren, wellicht.

2) Ik ben een fervente fan van de lokale film en dus kijk ik uit naar àlle nieuwe Vlaamse films.  Dat het er weer véél mogen zijn! En in zoveel mogelijk verschillende genres!

3) Gert Embrechts was ooit mijn assistent-regisseur op ‘Ad Fundum’ en heeft nu eindelijk zelf z’n eerste langspeler klaar : ‘Allez Eddy’.  Zou wel eens een geweldige film kunnen zijn.

Hans Van Nuffel, regisseur ‘Adem’

 

1. Schrijven, schrijven en hopelijk ontwikkelen van ‘Equator’, mijn nieuwe film. Het wordt een postkoloniaal getint familiedrama.

2. The Broken Circle Breakdown’ zou wel eens redelijk bijzonder kunnen zijn. Ik ben echt opgegroeid met Felix zijn films en het grappige is: hij eigenlijk ook. ‘Kid’ van Fien Troch spreekt mij ook aan. Boeiend opzet, in ben benieuwd naar de uitwerking. En wat Wim Willaert en Annemone Valcke aan verhalen meebrachten van de set van ‘Offline’ van Peter Monsaert, prikkelde mij.

3. Roel MondelaersDaniel Lambo en Raf Reyntjes zouden dit jaar wel eens zwaar kunnen doorbreken. Dit drietal heeft jarenlang samen met Michael Roskam en ikzelf in ons collectief Claxon United gezeten, en zij zetten nu ook hun eerste stappen in langspeel-land.

 

Frank Van Passel, regisseur ‘Het Varken van Madonna’

 

1. Ontwikkeling van een aantal tv-reeksen: ‘Red Star Line’, een 6 delige fictiereeks over landverhuizers die in Antwerpen beland(d)en, naar een scenario van Jan Van Dijck en Marc Didden, en ‘Amateurs’, een 10 delige fictiereeks over een amateurtoneelgroep die meedingt naar het Koninklijk Landjuweel, een scenario van Jef Hoogmartens, Jonas Van Geel en Steve Aernouts.

2. ‘The Broken Cirkle Breakdown’ van Felix Van Groeningen, vanzelfsprekend zijn de verwachtingen hier hoog gespannen. ‘The Zig Zag Kid’ van Vincent Bal.

3. Vincent Bal, hij staat klaar met een arsenaal aan interessante filmprojecten, waarvan ‘The Zig Zag Kid’ het eerste is. Maar er volgen er dus meerdere. Naar mijn gevoel gaat Vincent, na die vier volgende projecten, zich ergens bovenaan de Europese top bevinden.  En natuurlijk Roel Mondelaers en Raf Reyntjens die dit jaar hun eerste langspeelfilms in productie zien gaan.

 

Yves Verbraeken, producent ‘Indeed Films’

 

1. De nieuwe van Bavo Defurne, ‘Souvenir’, een docu en reeks.
2. ‘Zig-Zag Kid’. De setfoto’s doen het beste vermoeden. ‘Allez Eddy!’ De cast is indrukwekkend.

3. Is er iemand uit de branche die we dit jaar speciaal in de gaten moeten houden? En waarom? Kurt Vandemaele, hoe onschuldig hij er ook uitzie, die man is altijd gewapend met camera en micro.

 

Steve Willaert, componist

1. hetzelfde als in 2011,veel muziek schrijven voor film en tv.

2. ik ben sowieso benieuwd naar elke film die uitkomt maar ook op vlak van tv-drama staat er wel wat te gebeuren, ik denk bvb aan ‘Salamander’ van Frank van Mechelen.

3. er zijn eerste films op komst van jong en al iets rijper bloed bvb van Joel Van Hoebrouck, Stany Crets en toch ook heel benieuwd wat ‘Loft goes Hollywood’ zal opleveren.

 

 

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …