10 redenen waarom u ‘My First Highway’ niet mag missen

Kevin Meul heeft met ‘My First Highway’ een coming-of-age film gemaakt waarin hij een jongeling volgt die zijn onschuld verliest. Een heel volwassen film over een jongen die niet langer als kind behandeld wil worden, maar al vlug merkt dat hij nog niet rijp genoeg is om alle gevaren van de wereld van de grote mensen te trotseren.

 

Tijdens de jaarlijkse vakantie met zijn ouders, wordt Benjamin verliefd op een meisje dat bij haar ouders op de Spaanse camping woont. Ze is mooi en intrigerend maar is hij wel klaar voor het avontuur waarin ze hem meesleurt?

Cast: Aäron Roggeman, Romy Louise Lauwers, Natali Broods, Mathias Sercu, Charlie Vanhoof, Ruth Becquart

1)    Regisseur Kevin Meul toont in zijn film een tienerwereld die net als voor de jongere zelf voor de kijker tal van ontdekkingen oplevert.  Benjamin ontdekt dat wat niet mag en niet kan best spannend kan zijn, maar even goed gevaarlijk en destructief. ‘My First Highway’ gaat over een young adult. Vooral jong en eigenlijk nog heel onvolwassen. Een film die voor jongeren heel spannend zal zijn, voor ouderen een confronterende terugblik op het verleden kan opleveren.  Terwijl de film voor ouders met kinderen best ontrustwekkend is.

2)    Jongeren snakken ernaar volwassen te worden, maar zien alleen de voordelen die de volwassenheid met zich meebrengt.  De verpletterende verantwoordelijkheid kunnen ze niet zien. Maar deze film opent de ogen.

3)    Kevin Meul maakt er niet alleen inhoudelijk een heel gedurfde prent van, ook vormelijk gaat hij in richtingen waar anderen niet durven te gaan.  De focus ligt waar de focus van het hoofdpersonage ligt.  Het meisje dat zijn hart sneller doet slaan, komt scherp in beeld, maar de ouders, die er vooral zijn om te zeuren, bestaan eigenlijk niet in zijn ogen.  Je ziet ze, maar je ziet ze nooit goed. Eigenijk zie je alleen wat de jongen wil zien. En dat levert een aparte en gewaagde beeldtaal op.

4)    Het wil wat zeggen over Kevin Meul, zijn script en zijn uitstraling dat hij gerenommeerde acteurs als Natali Broods, Mathias Sercu en Ruth Becquart zover krijgt dat ze zich een film lang willen wegcijferen. Ook opvallend is hoe het jonge broertje van Benjamin een kind van vlees en bloed blijft. Geen filmkind, maar een echt speels baasje dat een zekere warmte aan de film toevoegt, die guitige Charlie Vanhoof.

5)    ‘My First Highway’ is een film die je in beweging brengt en die beweegt.  Een deel roadmovie ook.  Want ‘my way or the highway’ mag hier heel letterlijk genomen worden. We blijven heus niet op de camping zitten. Roadmovie, maar even goed crimi en psychologisch drama.  Dus ook de hersenen komen in beweging. En het hart.  Het is duidelijk, deze film laat zich niet meteen klasseren.  En ook dat is als een compliment bedoeld.

 

6)    De broer van Kevin Meul zat bij Das Pop, en in zijn jongere jaren heeft de regisseur ook wel wat clips gemaakt voor de band, maar hier was hij er al snel uit dat hij per se muziek wou van Brent Vanneste van Steak Number Eight, die de film even gevarieerd laat klinken als de personages en de sferen : soms heel fel en intens, soms mijmerend, dan weer confronterend.  Brent Vanneste heeft als muzikant en componist zeker een toekomst naast het podium. Nu maar hopen dat de soundtrack ook los van de film te verkrijgen zal zijn.

7)    Sinds Kevin Meul zijn jonge hoofdrolspeler Aäron Roggeman ontdekte toen hij hem aan het werk zette in zijn kortfilm ‘Cadet’ is het duidelijk dat de acteur helemaal opleeft wanneer hij voor de camera komt te staan.  Hij zat intussen ook in de Nederlandse film ‘Zurich’ en toen drie jaar geleden Daniël Lambo met hem werkte in ‘Booster’ was hij zo onder de indruk dat hij hem prompt als ‘de nieuwe Matthias Schoenaerts’ bestempelde.

8)    Romy Louise Lauwers moet je uiteraard ook kennen. Wie boeiend genoeg moet zijn om de nieuwe Matthias Schoenaerts te betoveren moet zelf wel iemand zijn. En inderdaad, Romy Louise Lauwers is voor dit werk in de wieg gelegd.  Als dochter van theatericonen als Jan Lauwers en Grace Ellen Barkley kwam ze heel vroeg in contact met de wereld van de acteurs. Ze heeft nu al een eigen theatercollectief en is eveneens te zien in de tv-serie ‘Chaussée d’Amour’.  De toekomst lacht haar toe.  Mis haar niet, al was het maar zodat je later kunt zeggen dat je ook haar vroege werk niet gemist hebt.

9)    Je komt eens ergens. Dit is geen typische Vlaamse film met Vlaamse decors en Vlaamse locaties. Al is de camping waar het verhaal zich voor een groot deel afspeelt niet de meest sexy plaats, deze film is ook een klein beetje reizen.

10) Licht in de duisternis.  Dat is wat Menno Mans meegeeft in de intrigerende beelden van ‘My First Highway’. Of omgekeerd ook : duisternis in het licht. Want de film speelt zich dan wel af in het broeierige en zomerse Spanje, hij wisselt van kil naar klam, van warm naar koud, van licht naar donker.  In ‘Waste Land’ van Pieter Van Hees bewees de Nederlandse DOP ook al dat hij subtiele schakeringen in beelden kan leggen.

Zie ook : 

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …